Rychlý vajíčkový salát se šunkou a zeleninou:

Zdroj: Youtube

Vajíčka jsou plná vitaminů a minerálů

Kdo má rád vajíčka a speciálně ta uvařená natvrdo, ten si po Velikonocích nemá na co stěžovat. Vykoledovaná vajíčka si může krájet na chléb s máslem a posypat pažitkou, udělat z nich salát či pomazánku, přidat je do kulajdy nebo ke koprové omáčce, připravit výborná plněná vejce, případně stejně dobrá skotská vejce, anebo si vyrobit vajíčkovou tlačenku.

Pokud budete s vajíčky nakládat rozumně a zdravým způsobem, neprohloupíte. „Vejce jsou nutričně významnou potravinou, o kterou bychom se neměli zbytečně ochuzovat,“ vysvětluje web STOB Klub.

Káva Black Ivory v procesu výroby nejdražší kávy světa.
Cibetková káva už není top. Nejluxusnější zrna prochází traktem jiného tvora

Průměrné vejce o hmotnosti 55 gramů má energetickou hodnotu 340 kJ a mimo jiné obsahuje:

  • fosfolipidy, které jsou součástí tuků ve žloutku a mají pozitivní účinek v prevenci srdečně-cévních onemocnění
  • celé spektrum vitaminů s výjimkou vitaminu C, v bílku jsou obsaženy především vitaminy skupiny B a ve žloutku lipofilní vitaminy A, D, E a K
  • z minerálních látek obsahují dobře využitelné železo, fosfor, draslík, zinek nebo selen 

Vejce jsou nutričně významnou potravinou, o kterou bychom se neměli ochuzovat.Vejce jsou nutričně významnou potravinou, o kterou bychom se neměli ochuzovat.Zdroj: Shutterstock

Recept na retro vajíčkový salát

Vajíčkový salát je jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracovaní velikonočních vajíček. Starší generace možná ráda vzpomíná na salát, který se kdysi dávno prodával v prodejnách lahůdek, bufetech či mléčných barech.

Zkuste si s námi připravit retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976. Možná se vám díky němu chuť tehdejšího salátu opět vybaví. Pokud budete postupovat podle receptu, připravíte si přibližně kilo vajíčkového salátu.

Focacciu můžete běžnými surovinami ozdobit a proměnit v malé umělecké dílo, které rozsvítí každý stůl.
Italský chléb chudých: Výbornou focacciu zvládne snadno a rychle i začátečník

Co budeme potřebovat:

  • vejce natvrdo 360 g
  • brambory uvařené ve slupce a oloupané 250 g
  • cibule oloupaná  80 g
  • kyselé okurky 180 g
  • majonéza 160 g
  • plnotučná hořčice 40 g
  • ocet 1 lžička nebo podle chuti
  • sůl 25 g nebo podle chuti

Postup:

  • Studená vejce a brambory protlačte mřížkovým kolečkem nebo nakrájejte asi na centimetrové kostičky.
  • Okurky a cibuli nakrájejte najemno. Vše vložte do misky a osolte.
  • Majonézu vymíchejte s hořčicí a trochou octa. Spojte s ní ingredince v misce. 
  • Promíchaný salát nechte minimálně hodinu uležet v chladu.

Vajíčková pomazánka s tuňákem:

Vajíčková pomazánka s koprem

Vajíčková pomazánka s koprem a ředkvičkami je na přípravu velmi jednoduchá a nebýt dvou lžic majonézy, dala by se dokonce označit za stoprocentně zdravou. Majonézu však můžete nahradit například zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

„Tato pomazánka je vhodná i pro vegetariány, děti a diabetiky,“ uvádí kulinářský web iGurmet.

Co budeme potřebovat:

  • vejce 4 kusy (natvrdo uvařená)
  • majonéza 2 lžíce
  • tvaroh měkký 2 lžíce
  • kopr 2 lžíce (najemno nasekaný)
  • chléb toastový 8 plátků
  • ředkvičky 4 kusy (na ozdobení)
  • sůl
  • pepř

Vyzkoušejte i vynikající květákovou polévku:

Dobře udělaná květáková polévka je opravdu chutné jídlo.
Také máte předsudky ze školní jídelny? Polévka, kterou někteří zbytečně zavrhli

Postup:

  • Vejce nadrobno nasekejte a promíchejte s majonézou, tvarohem a koprem.
  • Osolte a opepřete.
  • Pomazánku namažte na čtyři plátky toustového chleba a ozdobte ředkvičkami nakrájenými na menší hranolky.
  • Přiklopte dalšími 4 plátky toastového chleba a vzniklé sendviče šikmo rozkrojte.

Další recepty najdete ZDE.