V textu najdete:
Svatomartinské rohlíčky jde zvládnout i jednoduše a rychle. Recept na jednoduché těsto bez kynutí jen ze tří ingrediencí sdílí i známá foodblogerka Markéta v troubě.
„Náplň můžete zvolit podle své chuti, například čokoládovou, makovou nebo tvarohovou. V tomto případě jsem vybrala náplň oříškovou se smetanou a medem, aby to byly opravdu tradiční Svatomartinské rohlíčky,“ uvádí Markéta Chovancová alias respektovaná kuchařka Markéta v troubě.
Recept na Svatomartinské rohlíčky
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 250 g studeného másla
- špetka soli
Na náplň:
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g smetany ke šlehání (30% )
- půl lžičky skořice
- 2 lžíce medu
Postup:
- Do misky odvážíme mouku, osolíme, nakrájíme studené máslo na malé kostičky, přidáme vanilkový cukr, zakysanou smetanu a vše rychle spojíme v těsto (můžeme i velmi krátce zamíchat v robotu). „Těsto bude lehce lepit, nepřidáváme však mouku, aby zůstalo těsto křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře,“ upozorňuje Markéta v troubě.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice (klidně přes noc).
- Mezitím si připravíme náplň, tedy do misky odvážíme namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidáme smetanu, skořici, med a promícháme.
- Troubu rozehřejeme na 175 °C.
- Vychlazené těsto rozdělíme na 4 díly.
- Každý díl rozválíme na hladkou moukou podsypaném válu do tvaru kruhu, o tloušťce cca 3 mm.
- Kruh nakrájíme na 8 dílků jako pizzu. Na širší část každého dílku dáme malou lžičku náplně, zamotáme směrem do středu do tvaru rohlíčku, konce stiskneme k sobě, aby náplň nevytekla a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut. Hotové rohlíčky necháme dojít na plechu na lince a můžeme pocukrovat či obalit moučkovým cukrem. Vychladlé rohlíčky uchováváme ve vzduchotěsné krabičce.