Maso všech druhů, smetana, víno, česnek, kmín — to jsou ideální ingredience, s nimiž si připravíte téměř všechny houby přinesené z českých i moravských lesů, případně z toho, co ještě z bývalých lesů zbylo.
Čirá houbová polévka je sice základ, ale pokud občas vyzkoušíte krémovou podobu, budete nadšeni tím, jak se chuť i vůně použitím zakysané smetany rozloží. Budete mít radost z delikátní pochoutky. Použijte ale menší, mladé, zdravé hříbky, protože ty v sobě mají chuti nejvíce.
Kuřecí maso s houbami je také jistota, opět ale doporučujeme použít smetanu, a to ze stejných důvodů jako u krémové polévky. A bílé víno přidá jedinečné finální dotažení chuti a koneckonců i pokrmu.
Pizza je sice na přípravu náročnější, ale houby na ní ocení i děti, které jinak pokrmy z těchto darů lesa v oblibě většinou nemají. Zvláště když při vytváření dobroty použijete rajčatový protlak a navrch nastrouháte tvrdý sýr.
Velmi rychlá příprava a jednoduchost pokrmu — to je chuťovka v podobě čerstvých žampionů restovaných na sádle. Nezapomeňte na celý kmín, ten vytvoří ve spojení s houbami to, po čem vaše chuťové pohárky prahnou, aniž byste to zatím tušili.
Krémová houbová polévka
Ingredience:
- 10 mladých tvrdých hříbků (hřiby, kozáky, křemenáče)
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 750 ml vývaru (hovězího, slepičího)
- sůl, pepř, drcený kmín
- 150 ml zakysané smetany
Postup:
Mladé, zdravé hříbky nakrájejte na plátky. Poduste v hrnci na rozpuštěném másle po dobu zhruba šesti minut, pak odejměte pár plátků, abyste jimi mohli na závěr přípravy dozdobit polévku. Do hrnce přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a podrcené stroužky česneku a opékejte dozlatova. Pak přilijte vlažný vývar a zhruba 15 až 20 minut vařte, použijte poklici. Potom vše rozmixujte dohladka, ochuťte solí, pepřem a kmínem. Nakonec vmíchejte smetanu a před podáváním ozdobte odloženými plátky hříbků.
Opékané kuřecí kousky na houbách
Ingredience:
- 500 g kuřecích stehenních řízků
- 8 větších hřibů
- 4 lžíce másla
- 50 ml bílého vína
- 50 ml smetany (33%)
- sůl, pepř, drcený kmín
- rýže, těstoviny (fusilli, tagliatelle)
Postup:
Kuřecí řízky nasolte, opepřete a rozkrájejte na větší kusy. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte kuřecí kousky. Mělo by to trvat zhruba sedm minut, indikátorem je zlatavá barva masa. Pak kousky vyjměte, ale nechte je například v teplé troubě, aby neztratily teplotu.
Houby pokrájejte na plátky a v pánvi je orestujte, opět dozlatova. Dochuťte solí a pepřem, případně drceným kmínem. Pak obsah pánve přelijte vínem a vařte na prudkém ohni. Po pěti minutách přilijte také smetanu a zpět nasypte i kusy masa.
Důkladně vše prohřejte, ale už nevařte a můžete ihned podávat. Ideální přílohou je rýže, ale klidně můžete vyzkoušet i těstoviny.
Pizza s houbami
Ingredience:
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžička droždí
- 50 ml olivového oleje
- 4 větší hřiby
- 1 cibule
- 2 větší červené papriky
- sůl, pepř
- 100 ml rajčatového protlaku
- 50 g sýra na strouhání
Postup:
Mouku, droždí a sůl promíchejte ve větší míse. Pak dolijte 200 ml vlažné vody a 20 ml olivového oleje. Vypracujte těsto na základ pizzy a nechte kynout asi hodinu přikryté na teplejším místě. Cibuli a papriky nakrájejte na kratší nudličky, do pánve připravte dalších 30 ml oleje, a když je horký, vhoďte do něj cibuli a hříbky a po chvíli i papriky. Z nakynutého těsta vyválejte pizzový korpus.
Rozetřete na něj protlak, pak nahoru naskládejte orestované houby a papriku. Osolte, opepřete a posypejte nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů Celsia zhruba 15 minut.
Restované žampiony na sádle a na cibulce
Ingredience:
- 500 g žampionů
- 3 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- sůl, celý kmín
- případně 2 stroužky česneku
- čerstvý chléb
Postup:
Žampiony nejprve zbavte tmavé slupky na povrchu. Oloupané houby pak nakrájejte na čtvrtiny, rozehřejte na pánvi sádlo a vhoďte do něj cibulku. Po chvíli přidejte i žampiony a restujte je dozlatova, během přípravy je osolte, přidejte celý kmín, a pokud uznáte za vhodné, tak i rozdrcený česnek. Podávejte s čerstvým chlebem.