Píchaná buchta
Budeme potřebovat:
-
na těsto:
- 5 vajec
- 150 g rozpuštěného másla
- 280 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 150 ml teplé vody
- 210 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- špetka soli
- citronová kůra
-
na krém:
- 200 ml smetana ke šlehání 31%
- 200 g čokoláda (70 %)
- 150 g hladké marmelády
Postup:
Vejce rozdělíme na žloutky (větší mísa) a bílky (menší mísa). Troubu dáme nahřát na 175 °C.
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu (nepřešlehat) a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem (pár minut) do pěny. Pak zašleháme postupně rozpuštěné (ne horké) máslo a teplou vodu. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůru. Nakonec zlehka vmícháme i vyšlehaný sníh.

Rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou a dáme péct do vyhřáté trouby. Mezitím si připravíme krém – v rendlíku přivedeme těsně k varu smetanu, odstavíme, vmícháme nalámanou čokoládu do rozpuštění, jakmile máme spojeno, vmícháme marmeládu.
Sledujeme těsto v troubě – jakmile povrch lehce začne zlátnout (asi 10 minut) zkusíme špejlí, zda je propečená.
Jakmile vytáhneme plech z trouby, vezmeme vařečku a opačným koncem těsto propícháme skrz. Díry děláme poměrně hustě vedle sebe. Polijeme rovnoměrně krémem, je tekutější, takže sám zateče do dírek, jen dorozetřeme třeba stěrkou.

Necháme vychladit v lednici do ztuhnutí a servírujeme nakrájenou, můžeme dozdobit třeba ještě našlehaným tvarohem s ovocem.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.