Soupeř, který je spojován s řadou nefotbalových kauz, se představil na východě Čech jako vyspělý, disciplinovaný celek s řadou ostřílených fotbalistů se zkušenostmi z vyšších soutěží. Marodka domácího výběru se přece jenom pomalu vyprazdňuje a trenéři Viktor Pařízek a Martin Novotný tak mohli, kromě dlouhodobě zraněných Jana Věchta, Jakuba Hájka a Ondřeje Janoucha počítat v zápase se všemi hráči ligového kádru. Duel připomínal bitvu o každý metr, hrálo se však se velmi korektně. K vidění byla řada tvrdých a neúprosných soubojů, ale ty byly hrány velmi fair.

SK Union 2013 – FK Viktoria Jirny 1:1 (1:1), PK: 5:3. Úvod zápasu byl oboustranně otevřený, oba celky se dostaly několikrát na dostřel soupeřovy branky. První nebezpečnější ohrožení svatyně Filipa Nguyena zařídil hostující Pavel Vandas, jehož dělovka zpoza šestnáctky donutila gólmana Unionu k vážnějšímu zákroku. Domácí se dostali do brankové příležitosti ve 21. minutě, kdy na rohový kop na zadní tyčí vyskočil nejvýše Tomáš Bastin, leč míč z jeho hlavy skončil mimo branku.

O dvě minuty později sehráli fotbalisté Unionu nádhernou kombinaci po ose Karel Holeček, Petr Janda a zakončující Jiří Macháček. Prudký míč z hlavy posledně jmenovaného také ještě minul cíl. Ve 29. minutě byl Jiří Macháček faulován těsně za hranicí šestnáctky. Míč si postavil Petr Janda a „panenkovsky" jej poslal přes zeď do pravého horního rohu branky nereagujícího brankáře Jiren Martina Jíchy. Bohužel z vedení se domácí neradovali dlouho. Ve 33. minutě obrana Unionu podcenila dvakrát situaci u obou postranních čar. Nejprve míč z pravé strany prošel nikým nezasažen pokutovým územím před Filipem Nguyenem, aby se sem vrátil zase z levé strany a zákonitě tak přišel trest. Střela Radka Bukače skončila na levé tyči a dorážku Radima Nečase zastavila až síť domácí branky.

Unionisté se však i přes vyrovnání hostů nadále snažili o útočný fotbal a zaměstnávali defenzivu soupeře jednoduchou kombinací, na jejímž konci se především srdnatě bil Jirka Macháček často s několikanásobnou přesilou obránců Jiren. Ve 40. minutě se zase zvonilo o tyče branky Martina Jíchy. Po centru Honzy Rozsévače se podařilo hlavou prosadit Jirkovi Macháčkovi, jeho pokus skončil na levé tyči a následná dorážka Karla Holečka zazvonila o brankovou konstrukci na stejném místě.

Druhý poločas byl již oboustranně neurovnaný, obě mužstva se nechtěla dopustit zbytečné chyby, která by mohla znamenat bodovou ztrátu. Zápas se tak stal více bojem než fotbalovou podívanou. Přibyla řada nedovolených zákroků, které pramenily z četných soubojů jeden na jednoho a pokud se podařilo jedné či druhé straně zakončit, tak buď chyběla přesnost, nebo si s pokusy střelců poradili oba brankáři. Remízový stav byl na ukazateli skóre i po dovršení 90. minuty a tak se opět (Unionisté letos počtvrté, třikrát úspěšně a na Admiře v Praze přenechali bonusový bod domácím) rozhodovalo v penaltovém rozstřelu. Zatímco kvinteto domácích střelců (Tomáš Bastin, Radim Žalman, Karel Holeček, Fanda Fejk a Ladislav Gazdík) bylo úspěšné, tak v první sérii Filip Nguyen bravurně zlikvidoval pokutový kop jednomu z nejzkušenějších hráčů Viktorie Jirny, Vladimíru Pokornému a druhý bonusový bod si tak do tabulky připsali Unionisté.

Definitivní tečku letošnímu mistrovskému podzimu v České fotbalové lize udělají svěřenci trenérů Viktora Pařízka a Martina Novotného v sobotu, kdy se od 10.15 hodin utkají v Chrudimi s fotbalisty místního MFK

Fakta: Branka: 26. Janda. SK Union 2013: Nguyen – Rozsévač, Faitl, Gazdík, Motyčka (85. Fejk) – Holeček, Žalman, Ševčík (46. Mokošín), Janda (38. Veselka) – Macháček, Bastin,   (axe)