Tento fakt byl zapříčiněn nezájmem mužstev z čela tabulky o postup do druhé nejvyšší soutěže České republiky. Trenérem Severočechů je zkušený exligový Robert Vágner. Chomutovští si však ale start do letošního soutěžního ročníku představovali rozhodně jinak.

Svého prvního tříbodového vítězství dosáhli až v předcházejícím kole na domácím trávníku s mužstvem Chrudimi a tento úspěch dokázali zopakovat i v neděli v Novém Bydžově. Přesto je jejich postavení na chvostu ligového peletonu překvapením.


Domácí trenérská dvojice postrádala v utkání hned trio zraněných hráčů základní jedenáctky, Ladislava Gazdíka, Tomáše Bastina a Jana Věchta. Management klubu na tento fakt reagoval již v týdnu před zápasem a do týmu přivedl na hostování Jakuba Hájka, odchovance pražské Slávie, toho času ve službách střížkovské Bohemky.


SK Union 2013 – FC Chomutov 2:3 (2:0). Úvod zápasu byl vyrovnaný, oba dva celky se snažily o ofenzivní fotbal, ale dlouho narážely na pevné obranné hráze. V průběhu prvního poločasu začalo hustě pršet, terén byl minutu od minuty měkčí a kontrola míče tak pro všechny aktéry obtížnější. Hosté sice dokázali již ve 12. minutě vstřelit branku, ale pro ofsajdové postavení zakončujícího hráče gól nebyl uznán. Regulérního úspěchu jako první dosáhli domácí až ve 27. minutě, když novic v dresu Unionu Jakub Hájek zahrával rohový kop, na jehož centr se nádherně v pokutovém území zavěsil Ivan Faitl a hlavou poslal míč do chomutovské sítě.


Ve 42. minutě prostrčil Ondřej Janouch šikovně míč „houslemi" do pokutového území soupeře na nabíhajícího Petra Jandu a ten byl zadákem Chomutova poslán na trávník nedovoleným způsobem. Nařízenou penaltu proměnil ranou pod břevno již zmiňovaný Jakub Hájek a dostal domácí do dvoubrankového vedení. Chomutovští sice hodně kombinovali, ale do šance je obrana Unionu nepustila a střely z úctyhodné vzdálenosti byly značně nepřesné. Po změně stran se hostující mužstvo výrazně zlepšilo a získalo mírnou územní převahu a i přes nepříznivý stav bylo odhodláno se ještě o bodový zisk poprat. Ústřední postavou ofenzivního snažení byl další exligový fotbalista Aleš Pikl, který dvě branky vstřelil a na třetí přesně přihrál. V 54. minutě se Chomutovští poprvé radovali z gólu, když právě Aleš Pikl dorážel do prázdné branky míč vyražený Filipem Nguyenem.

Tento okamžik byl pro hosty značně motivující a ti vycítili šanci a ještě zvýšili svoje útočné snažení. V 76. minutě již bylo vyrovnáno. Hbitý Marek Strada se dostal s míčem do pokutového území a zde jeho souboj s Honzou Rozsévačem posoudil hlavní arbitr jako nedovolený ze strany bránícího hráče a nařídil pokutový kop proti Unionu.

Exekutor Aleš Pikl se nemýlil a výsledkově tak byl zápas opět na začátku. Když utkání pomalu směřovalo do remízového konce s penaltovým rozstřelem, tak hosté dokonali obrat ve skóre a získali tak cenné tři body do tabulky. Míč na kluzkém terénu prošel přes několik bránících hráčů až na kopačku osamoceného Marka Strady a jeho technickou střelu zastavila až síť branky Unionu.

Domácí však ještě v závěru dokázali v 88. minutě nebezpečně zaútočit s cílem získat tak alespoň jistotu jednoho bodu. František Fejk se nádherně uvolnil v levém křídelním prostoru a jeho následnou přihrávku před branku Chomutova trefil Ivan Faitl z první, bohužel pro domácí, jen do tyče.
Novobydžovská tvrz tak byla poprvé na podzim v mistrovském zápase dobyta. K dalšímu utkání zajíždí mužstvo Unionu v neděli 28. září 2014 do Štěchovic. Začátek zápasu je stanoven na 16.30 hodin.

Fakta: Branky: 27. Faitl, 42. Hájek z pen. – 53. Pikl, 75. Pikl z pen., 84. Strada. Rozhodčí Martínek – Hanousek, Brož, ŽK 2:4, ČK 0:0. PK 1:1, DS Bláha. Diváci: 255. SK Union 2013: Nguyen – Živnůstka, Faitl, Žalman, Rozsévač – Fejk, Hájek, Holeček, Janda (85. Veselka) – Janouch (60. Motyčka), Macháček, trenéři Viktor Pařízek a Martin Novotný, vedoucí týmu Vladimír Žalman. FC Chomutov: Zaťko – Tomášek, Hyneš, Kwame, Bohata – Hanich, Pikl, Ježdík (74. Kukačka), Doksanský (74. Nobst) – Strada, Klimeš, trenér Robert Wágner, vedoucí týmu František Heier. ⋌(axe)