Souboj českých fotbalových titánů se odehraje v neděli na západě Čech. Plzeň vyzve Spartu Praha (18.00, O2 TV sport). Oba kluby se nacházejí v rozdílném rozpoložení. Zatímco plzeňská Viktoria je na cestě k titulu, byť na jaře herně tápe a ze svého náskoku čtrnácti bodů už plnou polovinu prohospodařila, tak sparťané se snaží vymanit z krize a personálních přehmatů, které zkraje března vyústily v odvolání italského kouče Stramaccioniho. Jeho pozici zaujal Pavel Hapal, jenž má za úkol letenský klub vystřelit do vyšších pater tabulky, než je šestá příčka.

Fotbalových trenérů z východočeského regionu jsme se v anketě zeptali na názory týkající se obou klubů a položili jim čtyři shodné otázky:

1. Čemu přikládáte jarní tápání na podzim suverénního lídra z Plzně?
2. Dokáže Viktoria i tak získat mistrovský titul?
3. Spartu před dvěma týdny převzal Pavel Hapal. Být v jeho kůži, jak byste se snažili Spartu vrátit na výsluní?
4. Které hráče byste vyřadili z letenského kádru a proč?

PETR RYDVAL, bývalý ligový hráč (Dukla Praha, Cheb, Bohemians), současný manažer týmů a trenér v SK Nemošice (okresní přebor Pardubice):

1. Starostí tam mají momentálně víc. Především některým hráčům, kteří by měli být základním stavebním kamenem jako Kolář, Petržela, Hubník, Hořava, odešla forma. S tím souvisí skutečnost, že se postupně začíná projevovat rostoucí věk hráčů. A v neposlední řadě ve fotbale dělá psychika padesát procent úspěchu. Připadá mi, že současná Plzeň zdaleka není v ideální psychické pohodě.

2. Ten zápas bude pro Viktorii velmi důležitý, řekl bych klíčový, možná až zlomový. Podle momentální formy favorizuji Spartu. Přesto si myslím, že Plzeň ligu vyhraje. Už jen proto, že její pronásledovatelé jako například Slavia, Olomouc také ztrácejí.

3. To nezní jako špatná nabídka (směje se). Přišel bych tam s osvědčenou tezí: V každém oddíle musí být narýsován základní trojúhelník trenér – vedení – hráči. A tohle ve Spartě poslední dobou nefungovalo. Naštěstí pro klub je teď po dlouhé době jeden z vrcholů trojúhelníku trenér. A kouč Hapal je člověkem na svém místě. Očekávám, že Sparta půjde pod jeho taktovkou nahoru.

4. Tato otázka je pro mne vzpomínkou na krušné chvíle, protože i mne několikrát vyřadili z kádru. Tudíž moc dobře vím, jak je to nepříjemné. Nicméně v tomto případě bych u Sparty volil dvě jména, i když samozřejmě nemám přehled o vnitřních záležitostech týmu. Šli by Kanga a Michal Kadlec. Podle mého názoru Kanga nepracuje pro tým, jak by měl. A co se týče Kadlece, myslím si, že mu ujel vlak už před Eurem 2016.

Fotbalový šlágr mezi Spartou (v rudém) a Plzní.
Duel kulhajících velikánů. Jsme ve větší pohodě, říkají sparťané před Plzní

RICHARD BERGER, trenér SK Česká Skalice:

1. Myslím si, že výkony Plzně byly na podzim hodně závislé na výkonech Krmenčíka, který dával spoustu vítězných gólů. Zároveň bych ale řekl, že Krmenčíkovi hodně stouply do hlavy lukrativní nabídky ze zahraničí, které na něj Plzeň v zimě dostávala. Dalším důležitým faktorem bude určitá nepohoda v kabině, a to bych možná viděl jako hlavní důvod jejich mizerných jarních výkonů.

2. Na druhou stranu si myslím, že titul stále může v pohodě získat, protože Slavia toho zatím nevyužila a asi ani nevyužije, i když bych se jako slávista rád mýlil.

3. Trenérem Sparty bych nechtěl být ani za deset mega. Jako Slávista se o dění ve Spartě moc nezajímám, ale určitě bych dal volnější ruku Rosickému, který je inteligentní, prošel si top kluby, ví, jak to tam chodí a podle mého z něj bude v budoucnu i hodně schopný manažer.

4. Z kádru bych poslal pryč Michala Kadlece, který na to nemá a podle mých informací nedělá dobrou atmosféru ani v kabině. Naopak bych se víc zaměřit na hráče ze sparťanské líhně. V mládežnických týmech má spoustu dobrých kluků, takže bych byl trpělivý a postupně ten mančaft doplňoval těmito talentovanými hráči.

FRANTIŠEK DVOŘÁK, trenér FK Letohrad:

1. Těch faktorů je samozřejmě více. Člověk by musel být uprostřed dění v klubu nebo přímo v kabině, aby mohl zodpovědně říct, proč se Plzni na jaře výsledkově nedaří. Podle mého názoru může za pokles formy určité uspokojení jak u hráčů, tak u trenérů.

2. Po podzimu se zdálo, že mají titul v kapse. Ovšem některé zápasy tak jednoznačné nebyly a Plzeňští je získávali někdy i se štěstím. Tudíž reálná síla týmu byla do jisté míry přeceňovaná. Nicméně si myslím, že Plzeň si titul nenechá ujít. Ostatní týmy nemají tak vyrovnané výkony, aby pravidelně bodovaly a dostaly Plzeňské pod větší tlak. Sedmibodový náskok je dostatečný. Ale jelikož jsem fanouškem jiného týmu, přál bych si, abych se mýlil (usmívá se).

3. Vedení určitě udělalo dobrý krok k angažování pana Hapala. Měl jsem tu čest se s ním setkat. Musím říct, že na mě udělal velký dojem. Nikdo z nás si neumí vůbec představit, pod jakým tlakem se ve Spartě pracuje, a ne každý se s daným tlakem dokáže vyrovnat. Ať už jsou to trenéři nebo hráči.

4. Ve Spartě by měli nastupovat pouze psychicky odolní hráči. Ti bohužel ve Spartě chybí. Kdybych se tedy zasnil, určitě bych upřednostňoval hráče s vítěznou mentalitou a nezlomnou vůlí.

MARTIN ŠNAJDR, trenér FC České Meziříčí:

1. Asi jim došel „kokeš“, protože Vaněk je v Rusku a Meišnera zavřeli, a chybí jim tak palivo do zadřených motorů. Teď vážně. Těžko hodnotit zvenčí, ale nikdo nemohl čekat, že se jí povede jaro, stejně jako podzim. Spíš ale zarážejí domácí ztráty. Jako důvod propadu vidím ve ztrátě formy všech hráčů a taky možná nefunguje chemie v kabině.

2. Titul klidně ztratit může, pokud prohraje se Spartou i Slavií. Pak bude rozdíl mezi ní a Slavií pouhý bod a čekají ji týmy bojující o záchranu. Jenže na druhou stranu by musela být Slavia do konce ligy stoprocentní, čemuž moc nevěřím.

3. Po italském experimentu pokus – omyl to snad už být horší nemůže. Jak by řekl Pepík Hnátek: „Dlouhý, nakopávaný balóny, důraz v osobních soubojích a trefovat zařízení! Žádný trojúhelníky jako Barcelona. Tudy vede cesta.“ Vždy je to o tom, jaké máte hráče a jak využijete jejich potenciál, což se Spartě dlouhodobě nedaří. Tam je zakopaný pes.

4. Jako první by šel Adam Kotalík. Spartě už nemá co dát Michal Kadlec a nijak nezaujali Kaya a Mavuba.

DAVID HOMOLÁČ, bývalý ligový hráč (Hradec Králové, Dukla Praha, Slovan Bratislava, České Budějovice) a současný trenér FK Chlumec nad Cidlinou (krajský přebor Královéhradecka):

1. Žádný tým podle mě neudrží stoprocentní výkonnost po celou sezonu. Vždy se najdou výkyvy formy, což je podle mě normální stav. Stává se to i těm nejlepším mužstvům na světě.

2. Podle mého názoru ano.

3. Všechno je o poctivé práci na hřišti, plus v případě Sparty i Plzně je k tomu potřeba přidat kreativitu, kterou v sobě hráči obou celků určitě mají. Je to jenom o tom, aby se tyto dvě věci skloubily. Pak by Sparta dělala výsledky. Z mého pohledu jí ještě chybí větší dravost chtít dát gól.

4. To je otázka spíše pro trenéra Pavla Hapala a vedení letenského klubu. Já nejsem detailně obeznámený s kádrem a výkonností jednotlivých hráčů, takže to mohu jen těžko posoudit. Spartu podrobněji nesleduji, tudíž by ode mě nebylo vhodné říct jakékoliv jméno.

Jan Kopic z Plzně.
Jan Kopic: Zápas se Spartou? Ideální k tomu, abychom se odrazili

MARTIN HORÁČEK, hrající trenér FK Junior Skuteč, vedoucího týmu okresního přeboru Chrudimska:

1. Osobně současnou situaci Plzně za krizový stav nepovažuji. Nedaří se jim jako na podzim, ale na druhou stranu podzim pro ně byl mimořádný. Většina hráčů se potkala s top formou a zvládali vyhrávat i těžká utkání. Teď se jim nedaří, ale mají sem bodů náskoku a chybí jim sedm zápasů, o krizi bych i proto teď nemluvil. A pokud bych měl hledat příčinu současného stavu, tak bych ji viděl v tom, že se v zimě zaměřili především na Evropskou ligu. Celou zimu strávili v teple. Byli ve Španělsku a na Kypru na soustředění, Hráli tam na úplně jiných terénech, měli vlastně především evropské soupeře. Sami říkali, že chtějí uspět v evropské lize a to se jim podařilo. Pak přišla naše liga s mrazy a se špatnými terény, nechytili začátek, a to se pak špatně naskakuje zpátky do kvalitních výkonů.

2. Myslím si, že titul si pohlídají, sedm bodů je dostatečný náskok. Plzeň je zvyklá na těžké zápasy a myslím, že se Spartou se to ukáže. Plzeňští hráči mají zkušenosti a pohlídají si to.

3. Myslím, že Sparta udělala dobrý krok tím, že zase začala dávat větší šanci domácím hráčům, přivedla trenéra Hapala, který má i zkušenosti ze zahraničí, takže asi bude vědět, jak na cizince. Myslím, že Sparta už je z nejhoršího venku. Ukázalo se, že velká jména sama o sobě zápasy nevyhrávají. Sparta už na to přišla. Řada těch hráčů byla za zenitem a řez, který Sparta už udělala, byl správný.

4. Hráči, kteří odejít měli, už odešli. Znovu dali šanci Izraelci Tal Ben Chaimovi, ale mně osobně se nelíbí, protože nepracuje. Pro mě je to jediný hráč, který zůstal z toho nedávného kádru a který je podle mého názoru sporný. Sparta udělala dobře, že zase hraje s českými a slovenskými hráči a doplnění Rumunem Stanciem bylo velmi dobré, je to přesně typ rozdílového hráče, který naši ligu převyšuje.

PETR ZIERIS, trenér FC Vrchlabí:

1. Těžko říct, co stojí za herním propadem. Nezdá se mi, že by tak zkušený tým podlehl nějakému sebeuspokojení. Myslím si, že také na ně přišlo nějaké slabší období. Pár výsledků se nepovedlo a už se to veze. Každý, kdo fotbal hrál nebo hraje, tyto situace zná. Když se daří, jde vše snadněji a i štěstí se k vám přikloní. V opačném případě je to obráceně. Stačí pár slabších výsledků a hrozně těžce se vrací na vítěznou vlnu. Proto je asi lepší pořád vyhrávat (úsměv). Jeden příklad za všechny: Krmenčík na podzim do čeho kopl, to mu tam spadlo. A teď? I kdyby se na hlavu stavěl, nepadá to tam a musí počkat, až se to zase otočí.

2. Myslím, že už to nějak ukopou. Ostatní týmy také ještě ztratí a náskok je pořád poměrně velký.

3. Na tuto otázku se mi velmi lehce odpovídá. Já bych se nesnažil nijak, jelikož to, co se děje ve Spartě, mi v žádném případě vrásky nedělá. Věřím, že návrat na výsluní bude trvat co nejdéle (smích).

4. Jen ať si je tam všechny nechají, a hrají s nimi to, co hrají.

IVO SVOBODA, bývalý ligový hráč (Slavia Praha, Plzeň, České Budějovice, Hradec Králové), nyní trenér TJ Jiskra Litomyšl:

1. Podzim, který odehrála Plzeň, jen tak někdo nezopakuje. Myslím si, že nedostižný náskok si v klubu každý uvědomoval, a tak jsem přesvědčen, že hlavní prioritou byla jarní část Evropské ligy. Za špatnými výsledky stojí podle mě menší motivace hráčů, neboť i když ztráceli body, jejich náskok se příliš nezmenšoval. Určitě netrénují hůře a méně a v zápasech nic nepodcení, ale takovou jistotu úspěchuv hlavách mají.

2. Ligu vyhraje a svou sílu potvrdí v očekávaných zápasech se Spartou i Slavií.

3. Kdybych byl trenérem Sparty, tak bych si přál, aby mi dal někdo tak volnou ruku rozhodovat o nákupech, jakou měl trenér před Pavlem Hapalem. Měl bych nyní poměrně dost času poznat současný tým a najít hráče, kteří budou přínosem pro Spartu a zároveň inspirací pro současné hráčei celou domácí soutěž.

4. Turistů za zenitem, kteří se tu objevili zhruba před rokem a zrovna měli s sebou v tašce kopačky. Těm bych se pokoušel vyhnout.

VLADIMÍR TLUSTÝ, trenér TJ Jiskra Hořice B:

1. Nedokážu přesně říct, co by mohlo být za propadem formy Plzně, ale nedivil bych se, kdyby to byli nějaké problémy v kabině, jinak je vidět, že hodně záleží, jak se tým chytí v prvních zápasech. Podle toho jede na nějaké vlně, buď vítězně nebo je v krizi.

2. Titul Plzeň sice získá, ale kdyby Slavia zvládla jarní zápasy s Jihlavou a Zlínem, které byly povinnosti vyhrát, tak by už byla na Plzni.

3. Jestliže Sparta chce zpět nahoru, tak musí propojit hráče, které koupila a ty jejich srdcaře (pravé sparťany), kteří nechají na hřišti všechno, Měli by tam blázni typu Řepky, kteří dokážou strhnout cely tým a ukážou ostatním, co to znamená hrát za Spartu.

4. Koho vyřadit z kádru Sparty se nedá říct, pokud člověk není v kabině a přímo v klubu.

Roman Hubník.
Kapitán Plzně Hubník: Zápas se Spartou? Jako každý jiný