Jenže tým neskládá zbraně. V zimní přestávce výrazně posiluje a chce se ještě poprat o záchranu v soutěži.

„Stát se může cokoliv, pokud se povede začátek, chci věřit tomu, že se můžeme pokusit o záchranu," říká lodivod Provodova Petr Dudek, který nám sdělil svoje postřehy a přiblížil dosavadní změny v kádru.

Jak z pohledu Provodova hodnotíte podzimní část krajského přeboru?
První tři kola jsme odehráli v poměrně slušné sestavě. Od čtvrtého kola jsme už nemohli počítat se zraněnými klíčovými hráči. Největší kámen úrazu vidím v odchodu brankáře Vacha do Poříčí (v týmu skončil po porážce 0:3 v Hořicích – pozn. autora). Navíc částečně přestal hrát z rodinných důvodů Ondřej Najman, neboť se mu narodila dvojčata. Po zbytek podzimní části jsme tedy měli k dispozici velice úzký kádr, až museli do zápasů nastupovat i funkcionáři a i já jako trenér. To vše jsou důvody toho, proč jsme teď tam, kde jsme.

Jak hodnotíte ostatní týmy v letošní sezoně krajského přeboru?
Na mě osobně určitě zapůsobila RMSK Cidlina, která je podle mého názoru v soutěži top. Dále samozřejmě i Červený Kostelec, ale stejně si myslím, že postoupí právě Cidlina. My jsme v Novém Bydžově hráli ve slabé sestavě, soupeř nám nasázel jedenáct branek, ale domnívám se, že i kdybychom nastoupili v silnější sestavě, stejně bychom prohráli. Kdo mě mile překvapil, byl Broumov. Myslím si, že by neměl být na místě, na kterém se nachází. Tento celek není oprávněně na čtrnáctém místě tabulky.

Vaše současná situace vypadá zdánlivě bezvýchodně, jste jasným kandidátem sestupu. V zimním období ale výrazně posilujete. Jaké jsou nyní změny v týmu?
Z kádru odešel Jarda Polák a Marek Srkal, který zamířil do Červeného Kostelce, což je pro nás velké oslabení. Chtěli jsme Marka udržet, neboť na podzim patřil k našim nejlepším hráčům. Už mu ale naše situace asi lezla krkem a rozhodl se odejít. I když jsme s ním měli jednání a chtěli ho za každou cenu udržet, jsem rád, že jsme se domluvili i lidsky a nakonec tedy přestoupil do Červeného Kostelce.

K jakým příchodům tedy zatím ve vašem kádru došlo?
Přišli bratři Hlavovi z Červeného Kostelce, za což jsem moc rád, protože si myslím, že jsou to pro krajský přebor nadstandardní hráči. Určitě nám hodně pomůžou. Dalšími příchozími hráči jsou Martin Vrabec a Martin Punar – oba z Náchoda. Chceme ještě jednoho hráče z Náchoda, ale to je zatím ve fázi jednání. Ještě také jednáme o hráči s ligovými zkušenostmi.

Proslýchá se, že by to měl být Adrian Rolko. Je to pravda?
Je to i Adrian Rolko, ale ještě jednáme o dalším hráči s ligovou minulostí. Adrian je zatím v Náchodě, ale jsem s ním i tamním vedením domluvený, že pokud zde nezůstane, přijde k nám do Provodova.

Ještě tedy máte v hledáčku dva hráče s ligovými zkušenostmi. Rozumím tomu správně?
Jisté jsou v tuto chvíli čtyři nové posily. V jednání je pak Adrian Rolko, jeden fotbalista z Náchoda a ještě další s ligovými zkušenostmi. Z těchto tří hráčů nejspíše dva přijdou. Jeden určitě, ale spíše to vidím na dva. Je také možné, že nás posílí dva hráči z Kratonoh.

Jak vidíte situaci týmu vzhledem k záchraně?
Já jsem na toto opatrný. Nikdy neříkej nikdy, ztráta je asi velká, ale myslím, že když dobře potrénujeme a příprava bude dle představ, můžeme o udržení zabojovat. V první řadě je ale naším cílem soutěž důstojně dohrát a důstojně znamená, aby chodili hráči i diváci na fotbal rádi a abychom si jen nedělali legraci z toho, kolik gólů tentokrát od soupeře dostaneme. Šance moc velké nejsou, ale já pevně věřím, že když se nám povede začátek, jsme ještě schopní se o to porvat. Neříkáme však, že to budeme někam tlačit za každou cenu.

Říkáte, že chcete soutěž důstojně dohrát, ale přece jenom si spousta lidí řekne, že s takovým kádrem by to mohl Provodov zvládnout. Vnímáte to?
Může se stát všechno, ale jak už jsem řekl, na tohle jsem opatrný. Když vidím kádr na papíře, tak tomu chci věřit, ale jenom jména fotbal nedělají.

Zeptám se ještě na Davida Hlavu. Je to nejlepší střelec podzimní části krajského přeboru. Co so od něj slibujete a jak došlo k jeho příchodu do Provodova? Přece jenom se Červený Kostelec pohybuje v opačných patrech tabulky…
S Č. Kostelcem máme dobré vztahy a předseda oddílu Karel Havlíček je náš kamarád. Do tohoto týmu chtěl přestoupit náš hráč Srkal a já mu v tom nechtěl bránit. Chtěli jsme ho udržet, ale on už byl domluvený s tímto klubem a my se Karla Hlavlíčka zeptali, zda by nám za něj nepustil hráče z Červeného Kostelce. Nakonec z toho vyplynulo to, že David Hlava přišel „defakto" výměnou za Marka Srkala.