Konečné páté místo se ziskem třiapadesáti bodů. Taková je sezonní bilance fotbalistů Jičína v letošním ročníku krajského přeboru. Umístění a výkony týmu hodnotil hrající trenér MIROSLAV JENÍK.

„Po podzimní části, kdy jsme obsadili slušné čtvrté místo, jsem s dávkou optimismu a chuti očekával, jak zvládneme jarní část soutěže. Už však zimní příprava byla problematická, snad jen 3-4 hráči měli tréninkovou a zápasovou účast takovou, která je hodna úrovni krajského přeboru," začal svoje hodnocení sezony lodivod Jičína a pokračoval.

„Nepříjemné starosti v podobě sestavy v přípravných zápasech, kdy nám pomáhali hráči B mužstva a dorostu, přebyly slušné výsledky. Bohužel, tyto personální problémy v celé jarní části pokračovaly. Neustálé různé omluvy, které do fotbalu nepatří, ani na té nejnižší úrovni, zranění a nemoci byly důsledkem toho, že jsme ani jeden zápas po sobě neodehráli ve stejné sestavě. Často nám tak museli pomoci dorostenci (Sajdl, Šaroun), kteří měli za víkend za sebou zápas ve své kategorii, dále odehráli utkání nebo jeho část za B tým a ještě s námi jezdili jako náhradníci.

Tímto bych jim chtěl ještě jednou poděkovat, svojí ochotou mi udělali radost," vyjádřil se Jeník k problémům se sestavou a vyzdvihl nadějné dorostence. „Všech patnáct utkání odehrál pouze Puš a Míka, Maternovi k této metě chybělo dvacet minut. Měl jsem tak často „bohužel" usnadněnou roli v otázce sestavy, že jsem se nemusel rozhodovat podle kvality hráče, ale podle toho, kdo byl k dispozici.

Tím samozřejmě trpěl tréninkový proces a zákonitě se vše projevilo jak v kvalitě hry, tak v zápasech a výsledcích. S posledními šesti mužstvy tabulky jsme nedokázali po devadesáti minutách zvítězit. Nejvyšší porážku jsme utrpěli s posledním mužstvem tabulky Provodovem na jeho hřišti (2:6), což byl totální kolaps! Oproti podzimním třiatřiceti bodům je toho jarních dvacet důkazem. Považuji pomalu za zázrak, že jsme tohoto výsledku dosáhli. To vše, když vím, jaké jsme měli každý týden starosti se sestavou. Musím však říct, že spoustu těchto nešvarů jsme si zavinili sami svým přístupem, chováním a charakterem hráčů, z čehož jsem smutný a velmi zklamaný," řekl kriticky a vzápětí hledal pozitiva.

„Přesto jsme odehráli kvalitní utkání s Vysokou 4:2, s Kostelcem n. O. 3:0 a mezi vydařené zápasy nutno započítat i porážku s asi nejkvalitnějším mužstvem soutěže z Libčan 2:3! Co se týká vystupování na hřišti, tak zde v počtu žlutých karet obhájil podzimní „vítězství" Michal Miler s pěti žlutými kartami a jako jediný se i jednou červenal," přidal trenér své další postřehy. „K lepšímu umístění bylo blízko, protože hráči určitou kvalitu mají. Bohužel ale někteří své osobní zájmy nadřadili nad týmové. Neuvědomují si, že fotbal je kolektivní sport a jak se říká, všichni musí táhnout za jeden provaz.
Pokud si hráči tyto věci do budoucna neuvědomí a nezlepší své chování a přístup, nemůže nikdy přijít žádný krok dopředu. Nemůžeme zůstat ani tam, kde jsme, ale přijde zákonitě jenom pád. To už se projevilo v celé jarní části, kdy několik individuálních výkonů hráčů právě díky těmto vlastnostem zůstalo daleko za mým očekáváním," má jasno Jeník. „Na jaře, co se týká střelecké tabulky, byl nejlepší Miler se šesti brankami a Nálevka s kapitánem Ulvrem se třemi góly. I přes časté jarní naštvání věřím, že se vrátíme k poctivému přístupu, začneme především každý sám u sebe a fotbalu budeme dávat to, co k němu patří.

Celkové páté místo je asi maximum, čeho se dalo vzhledem k uvedeným problémům dosáhnout, i když očekávání byla určitě vyšší! Fotbalové výhry, pak následná bezprostřední radost po zápase v kabině a dobrý pocit ze hry jsou pro mě vždy tou největší radostí a odměnou," uvedl k celkovému umístění.

„Byl bych rád, aby to takto cítila celá kabina a vzájemná podpora byla větší, než doposud. Chtěl bych poděkovat za celou sezónu všem našim funkcionářům za to, co pro nás celý rok dělali, hráčům za odvedené výkony, fanouškům za jejich přízeň," řekl a poté dodal. „Pokud zůstanu u týmu i v příští sezóně, mohu slíbit, že se budu nadále co nejvíce snažit za poctivost, pracovitost a herní zlepšení, abychom svými výkony a výsledky dělali radost nejen sobě, ale i všem skalním příznivcům jičínské kopané," uvedl hrající trenér na závěr bilancování.