Sokol Stará Paka – SK Janské Lázně 3:1 (1:0). Zatímco domácím chyběli dva nejzkušenější hráči, Jeník a Kuchta, a pouze na lavičce, po zranění sedící stoper Šnajdr, hosté nastoupili se všemi zkušenými bývalými hráči divizního Trutnova (Koblížek, Hejna, Horák). V souboji o třetí místo tabulky tak byli rázem favority. Na hřišti to však tak vůbec nevypadalo. Bojovnost a nadšení přehrálo zkušenost a místy profesorský fotbal soupeře.

Už ve 3. minutě si na malém čtverci zpracoval Knapp míč na prsou, ale brankář mu ho stačil sebrat. Dvě šance hostí skončily v 5. a 10. minutě dobře pro Staropacké, střela z deseti metrů šla těsně vedle, druhou zlikvidoval Richter pádem pod nohy Prokopa. Pak se předvedli domácí, ale Krejčí nemířil přesně a střelu Pavlíčka brankář výborně zlikvidoval. To už se mu ale nepovedlo ve 24. minutě, kdy po úniku Porubského po levém křídle dorazil míč Knapp. Čtyři minuty na to chytil Richter nebezpečnou hlavičku Prokopa, v poslední čtvrthodině pak Bernasinski vyrazil ránu Topiče a další střelu vykopl obránce z brankové čáry.

Po osmi minutách druhého poločasu, při zmatku v trestném území hostů, prostřelil Pavlíček vše a dostal domácí do dvoubrankového vedení. Za dvě minuty však zaváhala obrana a zkušený Horák už věděl, kam míč umístit. Hosté po této brance ožili a v 60. minutě musel brankář Richter vyběhnout mimo trestné území, aby odkopl míč před dobíhajícím útočníkem. Hlavní rozhodčí, před kterým se souboj přímo odehrál, nechal pokračovat ve hře, ale na pokyn asistenta Svobody na pomezí, který byl od této situace značně dále, hru přerušil a udělil domácímu brankáři červenou kartu za údajné hraní rukou, které viděl skutečně jen on. Otázkou zůstává, proč ho hlavní poslechl, když to sám viděl lépe a co na to delegát svazu.

Jenže to se nikdo už nedozví. Výsledkem bylo to, že do branky musel náhradník (naštěstí ho Staropačtí tentokrát měli) a celou půlhodinu hráli hosté s převahou jednoho muže v poli. Ti, pochopitelně, vycítili šanci a skutečně získali i optickou převahu. Jenže domácí se ještě více semkli a tuto nerovnováhu bezpečně likvidovali bojovností a nasazením. A tak si začali vytvářet šance oni a jen vynikající výkon Bernasinského v brance zabránil dalším gólům. Ten v 67. minutě chytil tutovku Topičovi a v 74. minutě Bergerovi. Ten však na něj vyzrál v 84. minutě, když nádherně prošel přes tři hráče a skóroval potřetí. Hosté zahrozili ještě v 86. minutě, kdy volej Sameše šel přímo do brankářovy náruče a dvě minuty na to opět zářil gólman hostí po akci Porubského.
Zaslouženě vydřené vítězství domácích kalí fakt nespravedlnosti, ale takový už je fotbal a co se odehrálo, už nikdo nevrátí, s tím se musíme smířit. Všichni hráči podali výkon na hranici svých možností, tradičními oporami byli Berger s Porubským, výborně zahrál Jirka Zemánek, který už vlastně nastupuje pouze sporadicky.

Fakta – branky: Knapp, Pavlíček, Berger – Horák. Rozhodčí: Šlezingr – Svoboda, Stejskal. ŽK 2: 4 ČK: 1:0 (Richter). Diváků: 50. Stará Paka: Richter – Zemánek, Skořepa, Kunt, Bíl, Knapp (60. Dufek), Pavlíček, Krejčí (82. Šnajdr), Porubský, Berger, Topič.
(kn)