Novopackonovobydžovští tak ze šesti odehraných jarních mistrovských utkání sehráli čtyři z nich na hřištích s umělou trávou, což je při letošních příznivých klimatických podmínkách celkem zajímavý fakt. Trenérská dvojice Viktor Pařízek a Martin Novotný stále nemohla počítat s Jirkou Vaňkem a Michalem Blažejem.

MFK Trutnov – 1. FK Nová Paka/RMSK Nový Bydžov 3:0 (2:0)

I když se hrál souboj týmů z opačných pólů tabulky, na hřišti tato skutečnost nebyla vůbec znát. Domácí, pro něž má v současnosti každý bod cenu zlata, přistoupili k utkání zodpovědně a hráli s velkým nasazením. Hosté se s tímto herním prvkem soupeře nedokázali vyrovnat a Trutnovu svým výkonem cestu za třemi body ulehčili. Množství nepřesných přihrávek, malý důraz v osobních soubojích a hrubé individuální chyby v defenzivě byly asi tou hlavní příčinou nečekané porážky lídra soutěže. První varování trutnovských fotbalistů přišlo již ve 3. minutě a Peter Bartalský poprvé musel vážně zasáhnout proti přízemní střele.

V 10. minutě Trutnovští varovali podruhé, po nedůsledném bránění se dostal za záda hostující obrany Martin Kejzlar, který ale dlouho otálel se zakončením a stíhající Ivan Faitl společně s brankářem Peterem Bartalským dokázali v hodině dvanácté šanci soupeře zlikvidovat. Poté se Novopackonovobydžovští sice trochu osmělili, ale branku Jana Šťastného téměř vůbec neohrozili. Trutnovští hráli jednoduše, poměrně dobře se pohybovali a to bohužel v neděli na soupeře bohatě stačilo.

Ve 27. minutě přišla další hrubá individuální chyba při ztrátě míče před vlastním pokutovým územím a domácí, leč se štěstím, dokázali letargii hostů potrestat. Ke střele před velkým vápnem napřáhl Martin Kejzlar a s tečí bránícího hráče poslal míč do protipohybu Petera Bartalského a dostal Trutnov do vedení. Ani tato branka nenastartovala hosty k větší aktivitě. Jejich hra stále postrádala moment překvapení a především přechodová fáze byla často upracovaná a mnohdy značně naivní. Jednobrankový rozdíl ve skóre však stále ještě nebyl tím rozhodujícím momentem pro konečný výsledek.

Když však v 39. minutě celkem lehce přesprintoval v levém křídelním prostoru Vladimír Marks bránícího hráče a předložil míč před prázdnou branku na skluz Martinovi Kejzlarovi, bylo již pravděpodobnější, že hostující mužstvo na bodový zisk v neděli v Trutnově jen těžko dosáhne. První pětačtyřicetiminutovka tak byla asi zatím tím nejnepovedenějším poločasem ze strany společného divizního týmu. 

Po změně stran se příchodem Ondřeje Janoucha ofenzivní projev Novopackonovobydžovských o poznání zlepšil, ale pro branku domácích byli hosté nadále neškodní. Trutnovští se s přibývajícím časem čím dál více soustředili na bránění dvoubrankového náskoku a ani oni nevyvíjeli žádný tlak na soupeře. Přesto ve dvou případech musel Peter Bartalský předvést svoje umění, aby zabránil domácím v dalším skórování. Hosté, ještě ve snaze o přijatelnější výsledek, více otevřeli obranu a tím v závěru zápasu několikrát nabídli domácím přečíslení před pokutovým územím. Ti této výhody ještě využili a v 85. minutě Petr Holubec dělovkou prostřelil Petera Bartalského a zvýšil vedení na tříbrankový rozdíl.

V 88. minutě se prakticky poprvé v utkání podařilo Novopackonovobydžovským vážněji ohrozit branku soupeře, ale umístěnou pohotovou střelu Tomáše Bastina k levé tyči gólman Jan Šťastný dokázal vytěsnit na rohový kop. Divizní lídr tak podruhé v sezóně odešel ze hřiště poražen a shodou okolností obě porážky mají stejný scénář. Jak ve Vysokém Mýtě na podzim, tak i v neděli v Trutnově o výsledku rozhodlo nadšení a bojovnost domácího celku.

Branky: 27. Kejzlar, 39. Kejzlar, 85. Holubec. 1. FK Nová Paka/RMSK Nový Bydžov: Bartalský – Motyčka, Faitl, Ptáček, Rozsévač – Labík, Věchet, Mokošín (46. Janouch), Janda – Bastin, Macháček. Trenéři Viktor Pařízek a Martin Novotný.

(axe)