Jak je to možné? Když je totiž nejvíce potřeba, muži na hrotech ofenzivy svému týmu příliš nepomohou.

„Byli jsme hrozně nekvalitní v útočné fázi. Kombinační hrou jsme si vytvořili jedinou šanci,“ hřímal trenér slávistů Jindřich Trpišovský po domácí víkendové prohře 0:2 s Jabloncem, která pro jeho svěřence znamenala první bodovou ztrátu.

Slavia: Zlom přišel na evropské scéně

Fotbalistům Slavie se úvod FORTUNA:LIGY vydařil skvěle. Po třech odehraných zápasech měli na kontě plný bodový zisk a po výhrách nad Olomoucí, Karvinou a Opavou také úctyhodné skóre 10:1.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 0:2 (0:1).
Další prohra jako příležitost k vtípkům? Slavia se hledá

První vážnější test přišel ve 3. předkole Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev. Najednou se proti Pražanům postavil mimořádně zkušený a kvalitní soupeř a už bylo zle. Škoda se na hrotu červenobílého útoku trápil, protože hráči Dynama toho svým hostitelům příliš nedovolovali.

Trochu oživení přišlo až s příchodem Tecla, který zařídil vyrovnávací penaltu a skóroval také v odvetě Kyjevě. Trefa mu ale nebyla uznána a on ani nikdo z jeho spoluhráčů se už prosadit nedokázal.

A aby toho nebylo málo, následující ligový zápas skončil zmiňovanou prohrou 0:2 s Jabloncem.

Za poslední tři zápasy jediný vstřelený gól. „Trénujeme centry z určitého prostoru a pak, když přijde zápas, tak ne, že bychom to kopali špatně, ale my to tam nechceme ani dát,“ rozčiloval se kapitán Škoda. A svůj vztek namířil i na sebe. Za stavu 0:1 pro Severočechy totiž neproměnil penaltu.

SK Slavia Praha – FK Jablonec 0:2 (0:1).
Slavia doma padla s Jabloncem, zmar sešívaných podtrhla neproměněná penalta

Vyřazení s Kyjevem může slávistům paradoxně pomoct. Vědí, že pohárový podzim jim neuteče, jelikož měli už dopředu jistou účast minimálně ve skupině Evropské ligy. A ta začíná až za měsíc, 20. září. Tedy mají dostatek času soustředit se na FORTUNA:LIGU. „Měli jsme náročný program, ale teď se teprve ukáže, jak jsme doopravdy silní a jak na tom doopravdy jsme,“ míní Trpišovský.

Sparta: Matný útok pohřbil boj o Evropu

Evropský podzim se nebude týkat Sparty. Opět.

V prvním zápase na hřišti srbské Subotice to byl ohromný kolaps celého týmu, odvetu sparťané nezvládli kvůli špatné koncovce. Z celkového počtu 28 střel si cestu do sítě našly pouze dvě, a to k postupu nestačilo. Což odnesl trenér Hapal. Možná trochu nečekaně, ale vést Spartu je v posledních letech pouze epizodní záležitostí.

Tým převzal sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, pod kterým sparťané protáhli ligovou sérii výher na čtyři zápasy, ale o uplynulém víkendu poprvé ztratili, když na Letné pouze remizovali s Příbramí 2:2.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FK Příbram 19. srpna v Praze. Červenou dostal Jaroslav Tregler.
Sparťané nevyužili dlouhou přesilovku. S Příbramí jen remizovali

Proč nevyhráli? Protože útočníci opět zahazovali jednu šanci za druhou. Šural tentokrát svému týmu nepomohl a Tetteh potvrdil fakt, že na jeden gól potřebuje pět tutových příležitostí.

Sparta příbramskou branku vyslala rovných 40 střel, z toho šestnáct mezi tyče. Stačilo to ale pouze na bod. „Po výhře 4:0 v Teplicích jsme si mysleli, že to půjde samo,“ nadával trenér Ščasný. „Zahodili jsme spoustu šancí, v ofenzivě nám chybí trpělivost,“ komentoval trápení v útoku.

Letná hlásí dálší posilu: Mebrahtu

Když přijde dobrá zpráva, hned ji přebije špatná. Trenérovi udělal radost útočník Pulkrab, který se po zranění zapojil do tréninku, ale hned musel překousnout hořkou pilulku v podobě dalších komplikací Václava Kadlece. Nejdražší útočník, kterého kdy Sparta koupila, si léčení protáhne o šest týdnů.

I proto vedení klubu angažovalo Golgola Mebrahtua, který před pár dny rozvázal smlouvu v Boleslavi.

„Když se ozvala Sparta, nemohl jsem odmítnout,“ přiznal australský útočník eritrejského původu, který se včera odpoledne hlásil na Letné. V české nejvyšší soutěži nastoupil ve 35 zápasech a skóroval čtrnáctkrát.

„Museli jsme reagovat na zdravotní stav mužstva,“ přiznal Ščasný. „Jeho výhodou je, že zná české prostředí,“ dodal.

Marodka ale v řadách obou „S“ řádila hodně. Ščasnému chybí Drchal s Kadlecem, Trpišovskému Mešanovič s van Burenem. Kromě mladíka Drchala platí, že co jméno, to útočná kvalita. Ale kanonýra typu Davida Lafaty momentálně nemá v Praze nikdo.

Ondřej Lingr odvedl parádní výkon. Scházelo tomu jen nějaké gólové vyústění.
Takhle se bojuje za Karvinou, chválil tým po bitvě s Plzní Ondřej Lingr