Herní převaha, spousta šancí. „Nejlepší výkon za posledních několik měsíců,“ znělo na Letné po odvetě proti srbskému soupeři. Berme to s rezervou: vždyť soupeř v odvetě nepředvedl zhola nic, přesto nakonec urval postup.

Pořadatelé zadrželi fanouška Sparty, který vběhl na hrací plochu.
Komentář Martina Jůzka: Jak na chuligány? Sparta je dosud nechtěla umlčet

A vyřazení se čtvrtým celkem srbské ligy je pro Spartu prostě a jednoduše trapas. Další z mnoha za poslední léta. Tragický první zápas už Šural a spol. nedokázali napravit. Ani přes velkou snahu a tlak.

Jedna věc je si gólovou příležitost připravit, ta druhá dokázat ji proměnit. „Zahodili jsme spoustu šancí, v tom byl náš největší problém,“ připustil trenér Ščasný.

Dvě branky byly málo

Po konci Davida Lafaty chybí týmu zkušený ofenzivní zabiják. Nově příchozí Benjamin Tetteh vypadá solidně v mezihře, umí podržet míč, v jednadvaceti letech má jistě zajímavou budoucnost. Jenže neumí dát z deseti vyložených příležitostí devět gólů… A ani Josef Šural není typický kanonýr.

Fotbalisté Sparty (zleva) Nicolae-Claudiu Stanciu a Guélor Kaku Kanga.
Chyby dělá každý, Uroš vyřazení nezavinil, říká sparťanský záložník Stanciu

Letenští mohli (a měli) Subotici „nasypat“ čtyři nebo pět branek. Nikdo by se nedivil. Jenže ofenzivní převaha vedla horko těžko ke dvěma gólům. A poté všechno snažení uťal jeden nešťastný okamžik. Radakovičova chyba a penaltový zákrok.

Zkouška pro psychiku

Ščasný těžko skrýval zlost na sudího, jenže ten si pokutový kop bez problémů obhájí. Zajímavé nyní bude sledovat, jestli se změní pozice srbského stopera. Nebylo by to poprvé…

Admir Ljevakovič z Teplic (vlevo) a Ondřej Vaněk z Plzně.
Jubileum teplického srdcaře. Každá čárka je dobrá, říká Ljevakovič

Letenští v tomto směru bezprostředně po zápase ukázali jedno z pozitiv. Plačícího Radakoviče hned uklidňovali a kouč i spoluhráči se za něj postavili. „Za celý zápas bylo několik situací, ve kterých jsme si mohli počínat líp. Hráčům jsem řekl, že všichni vyhráváme a všichni i prohráváme,“ uvedl Ščasný.

Psychika bude v dalších týdnech důležitá pro celý tým. Druhý kolaps v Evropě za dva roky může s mužstvem zamávat. „Je nás tu několik, kteří víme, co taková situace obnáší,“ ubezpečil Nicolae Stanciu.

Mezinárodní soupiska Sparty ukázala, že v případě nouze se umí semknout a zabrat. Řeči o týmu individualit tak alespoň pro tentokrát vyvrátila. Mužem na ráně byl v tomto směru především Guélor Kanga. A nutno říct, že v jeho případě problém trvá a je třeba ho nějakým způsobem řešit.

Václav Pilař
Pilař proti "své" Plzni nesmí hrát. Sigmě ale věří: Umíme být nechutný tým

Na hřišti se vehementně hlásí o každý balon. Pokud ho nedostane, je schopný jej ukrást spoluhráči z nohy, což ukázal i proti Subotici.

Nejen s gabonským záložníkem čeká na Spartu těžká šichta. A zakrýt tento fakt rozhodně nemůže jedna upachtěná výhra proti slabému soupeři.

Fotbalové utkání 2. předkola Evropské ligy UEFA mezi celky AC Sparta Praha a FK Spartak Subotica 2. srpna v Praze. Benjamin Tetteh trefuje hlavou tyč.
Konec v Evropě. Sparťané se snažili, na kolena je srazila zbytečná penalta