„Když jsem byl v Baníku, vždycky jsme hráli o sestup. Plzeň byla strašně těžký soupeř, nedařilo se nám proti ní, vždycky jsme prohráli,“ trpce se pousmál v prvním rozhovoru pro klubový web.

Proti Plzni nastoupil celkem třikrát, pokaždé prohrál, při celkovém skóre 0:8.

Teď se tedy přesouvá na stranu Plzně. „Viktorka má vysoké ambice, poslední sezony hraje pravidelně v pohárech. Já se tak můžu posunout zase o level výš,“ vysvětloval 26letý fotbalista důvody svého přestupu na západ Čech.

„Věřím, že ukážu, co ve mně je, a že i já pomůžu klubu,“ doplnil ostravský rodák. Kariéru mezi dospělými tak logicky začínal v Baníku.

Dotáhl to v něm až do prvoligového áčka, v nejvyšší české soutěži stihl odehrát 47 zápasů a vstřelil jeden gól.

Ale po sestupu v roce 2016 odešel do slovenské Žiliny, kde dostal letos v březnu společně s dalšími dvanácti spoluhráči výpověď.

Sportovní střelbě se Helena Klailová (na snímku) věnuje už šest let.
Pistolářka míří vysoko. Jednou by chtěla střílet na olympiádě

„I tak to vnímám jako dobré angažmá, fotbalově jsem se posunul. Jsem strašně rád, že jsem mohl být součástí takového týmu,“ zavzpomínal Filip Kaša.

Do Žiliny si ho tehdy vytáhl trenér Adrian Guľa, současný kouč plzeňské Viktorie.

A právě pod ním zažil nejúspěšnější období, které vyvrcholilo ziskem titulu v roce 2017 a následnou kvalifikací o Ligu mistrů. V odvetě proti FC Kodaň vstřelil Kaša dokonce vítězný gól na 2:1, ale protože doma předtím Žilina prohrála 1:3, byla stejně vyřazena. Mimochodem, v těch zápasech nastoupil i argentinský záložník Iván Diaz, který teď hostuje v Plzni.

„Vzpomínám na to rád, vstřelil jsem krásnou branku. Z mojí strany to byl asi životní zápas, určitě jeden z nejdůležitějších. Jen škoda, že jsme přes Kodaň nepostoupili,“ vyprávěl bývalý mládežnický reprezentant.

Vrcholem byla nominace na Euro do 21 let v Polsku, ale tam dostávali v sestavě přednost jiný viktorián Jakub Brabec s Tomášem Kalasem, popřípadě Jan Baránek.

Teď urostlý stoper doufá, že se dočká dalších bojů o pohárovou Evropu v dresu plzeňské Viktorie. „Hrozně bych si přál, aby v tom Viktorka pokračovala a hrála evropské poháry i nadále. Nejlépe už tento rok,“ doplnil Filip Kaša, který je dalším zadákem z líhně ostravského Baníku v plzeňském dresu.

Před ním to byli třeba David Bystroň, Aleš Neuwirth, Jan Baránek nebo stále ještě aktivní viktorián Radim Řezník.

S ním by mohl Kaša za určité konstelace nastoupit v obranné čtveřici už v této sezoně.

Ilustrační foto
ANKETA: Sestřičky dnes mají svátek, co by si přály?