Svítivé zelené dresy představila fotbalová asociace v listopadu roku 2019. Funkcionáři tehdy změnu vysvětlovali touhou po změně.

"Nové dresy působí odvážně, ambiciózně, svěže a dravě – což jsou přesně atributy, které pasují na současný český tým, procházející v posledních letech generační obměnou. Proto věřím, že toto zdánlivě nečekané spojení bude fungovat,“ uvedl předseda Fotbalové asociace České republiky Martin Malík.

Zleva Michael Keane z Anglie, Vladimír Darida z ČR a Jordan Henderson z Anglie.
Zelené dresy? Jsou velmi zajímavé, říká kapitán reprezentace Darida

Nefungovalo. Ne že by se nedařilo hráčům, ale reakce fanoušků na tzv. lípovou variantu byly vesměs odmítavé. 

Mnozí příznivci považovali dresy za ošklivé, což se (nehledě na koronavirus) odrazilo na nezájmu v prodejnách.

"Po odložení mistrovství Evropy jsme s Pumou řešili různé varianty a detaily, jak by dresy pro zápasy na hřištích soupeřů měly vypadat. Výsledek se mi líbí a těším se, až v nich reprezentace vyběhne k zápasům na Euro," dodal teď Malík.

Bořil: Snad přinesou štěstí

Jde o návrat k tradici: bílou barvu decentně doplňují červené a modré prvky a k tomu logo národního týmu. 

Zelené naopak definitivně odzvonilo - bílá sada má doplnit tradiční červenou, jež je určena pro domácí zápasy.

Fotbalová reprezentace představila nové dresy.
Proti Skotsku s novinkou: Jak se vám líbí nové reprezentační dresy?

"Vždycky říkám, že pro mě je nejdůležitější, abychom v těch dresech byli úspěšní. Podstatné je tedy to, aby se v nich dobře cítili hráči. Použité materiály i výsledný design tuto podmínku splňují. Zároveň bych moc chtěl, aby se dresy líbily i fanouškům," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

První reakce jsou kladné. „Nový dres jsem měl na sobě při focení a podle mě se povedl. Pozitivní reakce jsem zaznamenal i od spoluhráčů. Hlavně ale doufám, že nám na mistrovství Evropy přinese štěstí a že v něm dosáhneme na nějaký týmový úspěch," podotkl Bořil.

Hráči si vyzkoušeli nové dresy už během posledního reprezentačního srazu. Paradox? V zápasech s Estonskem a ve Walesu nastoupili v původní žluto-zelené barvě.