Za Teplice byli na tiskové konferenci, která se konala na Městském stadionu v Ústí nad Labem, přítomni předseda představenstva Pavel Šedlbauer a člen představenstva Petr Hynek. Za Ústí pak 1. náměstek primátorky Jiří Madar, člen představenstva a předseda mládeže Václav Kožíšek a výkonný ředitel klubu Petr Heidenreich.

Národní fotbalový stadion v Bratislavě
Derby se blíží. Ještě před ním ukázali Slováci nový národní stadion

Petr Hynek na úvod připomněl, že kooperace mezi oběma kluby již probíhá. „Podpis memoranda je vyústění dlouhodobější spolupráce mezi oběma kluby. Toto je její oficiální potvrzení.“ Na jeho slova navázal Pavel Šedlbauer. „Za předem stanovených podmínek budou moci Teplice využívat některé hráče Ústí a naopak,“ řekl předseda představenstva FK Teplice.

Lepší podmínky pro mladé fotbalisty

Spolupráce mezi fotbalovými Teplicemi a Ústím se netýká jen dospělých fotbalistů, ale také hráčů v mládežnických kategoriích. „Jsme rádi, že vznikla dohoda, která pomůže mladým hráčům. Oba kluby kvalitně pracují s mládeží, a tak mají mladí fotbalisté možnost kariérního postupu,“ doplnil za FK Ústí 1. náměstek primátorky Jiří Madar.

„Jako předseda mládeže ve spolupráci vidím velké pozitivum. Naši nejlepší mladí hráči mají možnost se rozvíjet v Teplicích, kde je kvalitnější základna a větší konkurence. Jsou nastavena přesná pravidla, za kterých hráči mohou pendlovat mezi oběma kluby. FK Ústí má momentálně v mládežnický kategoriích FK Teplice přibližně pět hráčů,“ sdělil Václav Kožíšek.

Juraj Kucka (vlevo) v souboji s Jaromírem Zmrhalem.
Slováci si před derby spravili chuť. Ukrajině nasázeli čtyři góly

V Teplicích je klubová akademie, Ústí má sportovní centrum mládeže. Těchto organizací je v České republice dvacet, ale hned dvě jsou v Ústeckém kraji. Vzhledem k tomu, že v mládeži už není možnost hostování, bylo nutné v memorandu také stanovit podmínky, za kterých mohou mládežníci mezi oběma kluby pendlovat. „Finanční prostředky při přestupech mládežníků nebudeme řešit. Finance přijdou na řadu až při přestupech dospělých hráčů v profesionálním fotbalu,“ řekl Madar.

Cílem je hrát s vlastními odchovanci

Obě strany se shodly na tom, že dlouhodobým cílem spolupráce mezi kluby je to, aby se vychovávali fotbalisté pro „A“ tým z vlastních řad a nebylo nutné přivádět do klubu fotbalisty z jiných měst či zahraničí.

„Filosofie našeho mládežnického oddílu je taková, že chceme udržet soutěže, které hrajeme. Nicméně v první řadě nás zajímají hráči. Pokud je pro jejich další vývoj prospěšnější přestup do Teplic, rozhodně jim bránit nebudeme. Někdy to pro náš klub může znamenat horší postavení v tabulce, ale pro tuto cestu jsme se rozhodli,“ dodal na závěr Kožíšek.

Jakub Jankto odpovídá novinářům.
Kompaktnost přišla s panem trenérem Šilhavým, říká střelec Jankto