Pro fotbalisty ze středu Evropy jsou připravené velkolepé kulisy. Ostatně jak už to v Rusku bývá.

Josip Balič
Zlín hlásí posilu. Do Bílkova kádru míří odchovanec Hajduku Split

Češi si raději přivezli kuchaře, tomu svému věří mnohem víc. Ale jinak je fotbalová realita Ruska a Česka nesrovnatelná.

Ruská euforie

„Jsou jinde,“ odtuší Radim Řezník, obránce Viktorie Plzeň. Je to tak: Dnešní utkání, byť jen přípravné, se bude hrát v nevšedním prostředí. Na tribunách zasedne 43 tisíc diváků. Bude vyprodáno. „Ono jich je taky trošku víc než nás,“ usměje se Řezník.

Že domácí nastoupí s prakticky druhým výběrem, protože mají některé opory zraněné a Češi nejsou zrovna atraktivní sok?

Wesley Sneijder se rozloučil s reprezentační kariérou. Za Nizozemsko odehrál 134 utkání a vstřelil 31 branek.
Sbohem, Wesley! V Nizozemsku se loučil poslední hrdina „zlaté generace“

To je přece jedno, hraje Sbornaja komanda, jak se týmu říká. „Každý zápas za naši zemi je podstatný,“ zahrál na včerejší tiskové konferenci na národní notu ruský trenér Stanislav Čerčesov.

No, ono se mu to teď brnká. Sborná je v euforii. Na nedávném mistrovství světa došla mezi osm nejlepších mančaftů. Ten šampionát se hrál navíc v rozlehlé Rusi. „Pro domácí je to zasloužené. Udělali velký úspěch. Bude super si zahrát zápas v takové atmosféře,“ těší se slávista Jaromír Zmrhal.

Modrožlutý Rostov

Velký turnaj nepřinesl Rusku jen úspěch, ale také fotbalový rozkvět. Na stadionu poblíž mohutné řeky Don se odehrálo celkem pět zápasů. Místní tady své idoly neviděli, přesto tu i dva měsíce po fotbalovém bále najdete mraky připomínek.

Zdeněk Zlámal
Gólman Zlámal válí ve Skotsku: Výhra nad Celticem? Málem spadl stadion

„Myslím, že si to budou Rusové připomínat ještě dlouho,“ říká Zmrhal.

V Rostovu vyrostla majestátní aréna. Stojí vlastně v polích, před ní jsou na stožárech vlajky zemí, které se zde ukázaly. Brazilec Coutihno tady dal nádherný gól Švýcarům, Japonci zase udivili, jak v osmifinále hrdě vzorovali mnohem silnější Belgii.

Trenér reprezentace Karel Jarolím
Glosa Jiřího Fejgla: Tým nemá tvář a Jarolím je bezradný. Měl by jít

Dnes se v modrožlutém kotli sedaček, jimž dominuje nápis Rostov, konečně předvedou i Rusové. Teď jde o to, aby Češi nebyli jen stafáží na dalším ruském mejdanu. „Jsou rozjetí, ale nejsou lepší než Ukrajina,“ uznává Řezník.

Pozor! Ukrajinci Čechy ve čtvrtek zle vyučili…

Německo – Francie. Matthias Ginter s Thomasem Müllerem děkuje domácím fanouškům.
Němci začali s fotbalovou „rehabilitací“. S mistry světa remizovali