Předchozí tři zápasy v lize hradečtí fotbalisté remizovali 1:1, tentokrát už na body nedosáhli. Slovácko se ukázalo jako dobře organizovaný soupeř, který si vytvořil více šancí a Votrokům nic moc nedovolil.

„Hráli jsme dosud s nejlepším mužstvem, které jsme potkali, a musím objektivně říct, že výhra domácích je zasloužená,“ uznal hradecký trenér Miroslav Koubek.

V prvním poločase mohli domácí vstřelit minimálně tři góly. Dvakrát zahrozil Jurečka, po něm Petržela, Sadílek a Reinberg, ale brankář Vilém Fendrich tým podržel. Naopak před přestávkou mohl Slovácko zmrazit Adam Vlkanova, ale z vápna pálil nad branku.

FORTUNA:LIGA - 4. kolo:
Slovácko - Hradec Králové 1:0 (0:0). Branka: 51. Mareček. Rozhodčí: Batík - Hájek, Ratajová - Pechanec (video). ŽK: Petržela, Svědík (trenér) - Vlkanova, Urma, Vašulín. ČK: 60. Mareček, 75. Svědík (trenér, oba Slovácko). Diváci: 3657.
Slovácko: Nguyen - Šimko, Daníček, Kadlec - Reinberk (90.+3 Divíšek), Havlík, Mareček, Holzer (78. Tomič) - Petržela (63. Kalabiška), Jurečka (78. Šašinka), Sadílek (90.+3 Kohút). Trenér: M. Svědík. Hradec: Fendrich - Mejdr, Klíma (53. Král), Donát (76. Kateřiňák), Urma - Kodeš, Rada - Prekop (86. Záviška), Dvořák (86. Novotný), Vlkanova - Vašulín. Trenér: M. Koubek.

„Slovácko na nás vytvářelo permanentní tlak a my jsme jim to umožňovali individuálními chybami. Měli jsme toho plné zuby, několikrát nás zachránil brankář Fendrich. Kluci se o body rvali, ale musím uznat, že herní úroveň domácích byla vyšší,“ glosoval duel Koubek.

Vše podstatné přinesl úvod druhého poločasu a v ústřední roli byl Daniel Mareček. Třiadvacetiletý domácí záložník v 51. minutě v pokutovém území propasíroval míč přes nohy Jakuba Klímy a Otto Urmy, prostřelil Fendricha a slavil svůj první ligový gól.

Jenže o devět minut později Mareček ostře fauloval Jana Krále a z rukou rozhodčího Tomáše Batíka uviděl červenou kartu. Půlhodinovou přesilovku ale Hradec k vyrovnání podobně jako v minulém kole proti Liberci nevyužil, byť měl více ze hry.

Největší možnost na srovnání skóre měl Pavel Dvořák, ale mířil jen do rukou brankáře Nguyena. „Udělali jsme jednu chybu a za ni zaplatili gólem. Vyrovnat mohl ve velké šanci Dvořák, sahali jsme na bod, ale nebylo nám přáno,“ posteskl si Miroslav Koubek.

Trenér fotbalistů Slovácka Martin SvědíkTrenér Slovácka Martin SvědíkZdroj: Deník / Libor KoplVe zbytku zápasu byl za výbuch emocí a protesty vykázán z lavičky i domácí trenér Martin Svědík, jehož sudí Batík nejprve napomenul žlutou kartou, ale za další nadávky už koučovi ukázal červenou.

„Nechal jsem se unést a byl jsem vyloučen, věci se hromadily, byla tam chaotická rozhodnutí, ale nechci to víc komentovat. Vyloučení je moje chyba a děkuji klukům, že to v závěru zvládli a udrželi jsme vítězství,“ vysvětloval Svědík, který svého času působil jako hráč i trenér v Hradci.

Závěr zápasu se nesl v emocích, ale Slovácko třetí letošní výhru ve čtvrtém ligovém zápase uhájilo. Naopak Hradečtí prohráli po dlouhých 21 zápasech, naposledy je 6. března porazila ve druhé lize Líšeň.