Už v loňském roce se Rychnov v krajském přeboru trápil. Jen s vypjetím všech sil ho udržel. Letos to bude podobné. Tým má po podzimu devět bodů a je poslední. Přitom ještě v sezoně předminulé bojoval v horní polovině tabulky a dokonce se mluvilo i o postupu do divize. Jenže jak sám říká Brůžek, byla to představa z říše snů.

„Vůbec to neodpovídalo realitě. Nebyla tu dobrá koncepční práce. Z toho plyne, že to byla utopie,“ říká předseda rychnovského oddílu Václav Brůžek.

Na podzim jste získali pouze devět bodů. Předpokládám, že ke spokojenosti je před zimní přestávkou daleko.
Samozřejmě spokojení být nemůžeme. Bohužel doplácíme na dlouholetou nekoncepční práci v klubu, což se snažíme změnit. Dalším zásadním problémem byla hráčská krize a dlouhodobý odliv hráčů bez adekvátní náhrady.

V hodně zápasech jste herně nepropadli, ale výsledkově ano. Co nejvíce chybělo, aby jste v těchto zápasech získali více bodů?
Dopláceli jsme na nedisciplinovanost a individuální chyby. Navíc nevydařená loňská sezóna a další porážky srážely mužstvo i psychicky a po obdržené brance jsme nebyli schopni reagovat. Vzhledem k různým absencím a zraněním se nám v úvodu podzimní části prakticky rozpadl útok.

V posledním podzimním zápase jste v derby přivítali Kostelec nad Orlicí. Utkání hodně ovlivnila červená karta v úvodu, přesto vás nezlomila a vybojovali jste bod, s takovým výkonem spokojeni nejspíš jste?
Výkon v zápase s Kostelcem nad Orlicí byl z naší strany výborný. Hráče nezlomilo brzké vyloučení, ani odstoupení zraněného Jirky Počtýnského, ani obdržená branka z penalty, a zápas odbojovali. I v deseti jsme měli šance na vstřelení branky a nakonec se dočkali vyrovnání. Škoda jen, že rozhodčí neprojevil více citu a svým rozhodnutím výrazně derby ovlivnil.

Byl to výkon, který by vás před zimní pauzou mohl nakopnout?
Výkony našeho týmu se v závěru podzimu zvedaly a byli jsme schopni hrát vyrovnané zápasy s týmy z horní poloviny tabulky. Začala se projevovat práce nového trenéra Zdeňka Káranského. Bohužel někdy se ani štěstí nepřiklonilo na naší stranu, ale tak to v životě bývá, jednou jste nahoře, jednou dole a tak pevně věřím, že na jaře se vše otočí a budeme si užívat více radostných okamžiků.

Co se v týmu změnilo od předminulé sezony, kdy jste skončili na parádním čtvrtém místě a zvažovali jste i možnost postupu do divize?
Ve výboru jsem od února 2017 a o situaci A-týmu jsem neměl, do té doby, vůbec žádné informace. V říjnu 2017 jsem byl zvolen předsedou a byl jsem ubezpečován, že v A-týmu žádné problémy nejsou. A tak jsem byl velice překvapen, co se odehrálo v jarní části sezony, a že odešlo několik hráčů. Čtvrté místo v předminulé sezóně bylo sice hezké, ale absolutně neodpovídalo realitě. Několik kol před koncem sezony jsme se pohybovali kolem šestého místa a na čtvrté se dostali i velkou shodou ostatních výsledků. Divize byla v naší situaci utopie jak hráčsky, tak i finančně.

Co bude potřeba v zimní přestávce změnit, abyste na jaře získali více bodů?
Kvalitní zimní příprava a výrazně se hráčsky posílit.

Takže posílit chcete?
Samozřejmě posily plánujeme. Pokud nepřijdou kvalitní hráči, bude záchrana velice těžká. Jména si zatím necháme pro sebe. Třeba jako překvapení pro fanoušky.

Jak těžké bude se zachránit, přece jen ztráta je celkem velká, když přihlédneme k tomu, že nejspíše budou padat tři týmy?
Nečeká nás vůbec nic snadného, ale na druhou stranu je bodový odstup na desáté místo jen devět bodů a vzhledem k tomu, že budeme na jaře hrát deset zápasů doma, tak se o záchranu porveme! Rozhodně se nevzdáváme.

Ilustrační foto
Židík: Kluci se začali fotbalem zase bavit