„A to nemluvím o psychických potížích, které traumatický zážitek způsobil mně i mému manželovi. Mrzí mě, že se k tomu už skoro tři roky nikdo nedokáže postavit čelem,“ svěřila se Deníku Rovnost žena.

Od propuštění z nemocnice usiluje Zabloudilová déle než dva roky o vyplacení bolestného. Její právník Martin Charvát dosud nenašel společnou řeč se zástupci města, případem se proto bude v polovině července zabývat brněnský městský soud. Událost se stala na místě, jehož provoz a údržbu má na starosti Správa hřbitovů města Brna. Jde o městskou příspěvkovou organizaci.

Cigarety, kouření - Ilustrační foto
Mladík neměl roušku, zapálil si. Dostal nářez, na který nezapomene

* říjen 2018: na ženu na Ústředním hřbitově v Brně spadla několikametrová větev

* únor 2019: z nemocnice je žena propuštěná domů

* prosinec 2020: městský soud vydal platební rozkaz, právníci města podali odpor

* červenec 2021: soudní jednání

Zabloudilová kromě dalších zranění utrpěla například zlomeninu krčku, pánve, lopatky nebo pěti žeber. Dosud trpí psychickými následky, chodí o berli.

Loni v prosinci vydal městský soud platební rozkaz. Zástupcům města nařizoval, aby ženě zaplatili jako odškodné 767 tisíc korun. „Požadovali jsme pouze minimum toho, co lze chtít, aby celá záležitost netrvala dlouho,“ upozornil Charvát.

Právníci města podali proti platebnímu rozkazu odpor. Podle Charváta argumentují tím, že v době úrazu panovaly mimořádné meteorologické podmínky, že byla vichřice. „Máme ale veřejně přístupná data od Českého hydrometeorologického ústavu, která říkají, že tehdy rozhodně vichřice nebyla,“ řekl Charvát.

Velkou ránu drogovému podsvětí zasadili v těchto dnech moravskoslezští policisté. Zadrželi dva muže a důchodkyni, kteří od roku 2018 v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mohli vyrobit až 130 kilogramů pervitinu v hodnotě 156 milionů korun.
VIDEO: Policisté zatkli špičky drogové scény v Česku. Včetně seniorky

S tím souhlasí i Zabloudilová. „Rozhodně jsem neměla pocit, že by šlo o mimořádnou vichřici. Má návštěva na hřbitově byla v klidu a najednou jsem ležela pod stromem. Podle mého nemohl být v pořádku,“ je přesvědčená žena.

Kácení nepovolili památkáři

Ředitelka Správy hřbitovů Alena Říhová po události uvedla, že už dřív žádali pokácení aleje, jejíž součástí byl právě strom se spadlou větví. Nepovolili to podle ní památkáři. Po incidentu odborníci pokáceli celý strom. „Při péči o zeleň děláme všechno podle odborných doporučení. Máme zpracované dvě koncepce péče o zeleň na deset let,“ uvedla ve čtvrtek Říhová.

Představitelé města se k případu odmítli blíže vyjádřit. „Je v soudním řízením, nepovažujeme proto za vhodné jej nyní komentovat,“ sdělila Radka Loukotová z tiskového střediska brněnského magistrátu.