K útoku došlo 25. září 2018, necelé dva týdny před komunálnímu volbami. Drbohlav měl podle obžaloby navést útočníka, v té době dvaačtyřicetiletého Petra Jaburka, aby podpálil náměstkovo auto. „Za tímto účelem mu osobně ukázal místo bydliště Davida Dindy,“ cituje server obžalobu. Auto úplně vyhořelo, škoda, která vznikla, se vyšplhala přes tři sta tisíc korun. Nejednalo se o služební vůz, ale o automobil, který jezdila manželka politika. Petr Jaburek byl za žhářství odsouzen.

Deník požádal Matěje Drbohlava o vyjádření. Vinu odmítá. „S obviněním nesouhlasím a považuji jej za nesmyslné. Obžaloba postrádá jak důkazy, tak motiv. Očekávám, že se to u soudu prokáže,“ říká Drbohlav.

Vojtěch Bady u krajského soudu v Ústí 12. března
Měla ošlapané boty, řekli o 14leté dívce. Její „boss“ ji prodával cizím dělníkům

Rezignovat na funkci nebo pozastavit členství ve straně se nechystá. „Důležitá je pro mne podpora, kterou mi kolegové vyslovili a ta mne zavazuje setrvat. Vzhledem k pochybám o postupu orgánů činných v trestním řízení nebudu tedy činit žádné unáhlené kroky,“ doplnil. Matěj Drbohlav je zároveň i předsedou spolku Zdravé Karlovarsko. I ve vztahu k němu hodlá ve funkcích setrvat.

Redakce požádala o vyjádření k obvinění člena i ústředí Trikolóry. Strana vyčkává. „Záležitost pana Drbohlava se týká doby, kdy hnutí ani neexistovalo a nemá nic společného s výkonem funkce v hnutí nebo s jakoukoliv politickou činností, proto v tuto chvíli nejsou plánované žádné konkrétní kroky,“ potvrzuje Martin Černý, ředitel sekretariátu hnutí.

„Dle stanov je směrodatné pravomocné rozhodnutí soudu.O vině a trestu rozhoduje soud, ne policejní orgány a státní zástupci,“ doplňuje. Strana odmítá, že by v říjnových volbách mohli kandidovat odsouzení členové. „Hnutí rozhodně nebude podávat kandidátky s pravomocně odsouzenými osobami,“ uzavírá Martin Černý.

Měl čin politické pozadí?

Sám poškozený, náměstek David Dinda po útoku i v průběhu vyšetřování případ příliš nekomentoval. Od začátku měl ale podezření, že k němu došlo v souvislosti s jeho politickou angažovaností. „Mohu říct, že ve svém soukromém životě nemáme žádné nepřátele, pohybujeme se mezi lidmi, kteří jsou normální. Jiný důvod, než angažování se v lokální politice, nevidím,“ dodal krátce po útoku pro Deník. Matěj Drbohlav v té době pracoval pro jiné politické uskupení, pro Hnutí Pro Zdraví a Sport.

Kokešovi.
Napadal a okrádal rodiče. Když neměl drogu, byl vzteky bez sebe, vzpomíná otec

Pro server Neovlivní.cz Drbohlav spojení s politikou odmítl. „“K ničemu jsem nikoho nenáviděl. Toho člověka samozřejmě znám, znám i Davida Dindu, ale nevidím důvod, proč bych měl něco takového dělat,” vypověděl Drbohlav.

Líčení s Matějem Drbohlavem mělo proběhnout 25. února, advokáti politika se ale omluvili. Další termín by měl být v polovině března.