„Příprava je velmi důležitá. Pečlivě se čistí všechny kotle, nádoby na kvašení, budeme i bílit. První zákazníci přijedou v červenci s třešňovým kvasem. Časné léto to je pomalý rozjezd. Až začnou dozrávat jablka, tak se nezastavíme až do Vánoc,“ říká Vojtěch Feber z Palírny u zelené lípy ve Stonavě.

​Už příští měsíc začne kapat třešňovice

Právě toto zařízení díky obrovským podzemním prostorám mohlo přijít před několika lety s nabídkou pronájmu kvasných nádob. Mnoho zahrádkářů a chatařů nemá vhodné podmínky pro založení kvasu přímo u sebe, nemají jak dovézt plné sudy nebo si v tom nevěří.

Třídění odpadu, ilustrační foto.
Nové uplatnění bývalého Dolu Dukla. Stavba třídírny komunálního odpadu

„Když jsme zjistili, že mnoho klientů má kvas znehodnocený nekvalitní přípravou nebo podmínkami uskladnění, rekonstruovali jsme sklepy a vybavili je velkými kvasnými nádobami. Lidé nám mohou svěřit celý proces výroby pálenky přímo z jejich výpěstků. Dovezená jablka, nebo jiný druh ovoce, jim u nás nadrtíme a zpracujeme odborně na kvas. Po vyzrání jej vypálíme a upravíme dle požadavku zákazníka,“ doplňuje mistr palírník a dodává, že kvůli velkému zájmu stonavská palírna pořídila třetí kotel, tentokrát o objemu 150 litrů.

Jako první se pálí třešně

Na sezonu se chystá také pálenice v nedaleké Horní Suché. Otvírat ale bude až v půli srpna. "To je předběžný termín. Záleží ale na tom, kolik se nám přihlásí zákazníků s třešněmi. Ty se pálí jako první, ale není jich moc, říká majitel pálenice Richard Förster.

Sběrný dvůr. Ilustrační foto.
Havířov bude mít další sběrný dvůr

S ohledem na počasí letos odhaduje dobrou úrodu jablek a snad i švestek. "Loni byla fakt špatná sezony, ale letos je by mělo být hodně jablek. Nebyla jarní mrazy a je dostatek vláhy," říká Richard Förster.

Vylepšená pálenka

Umění výroby ovocných pálenek je v naší části Evropy doloženo minimálně od konce 14. století. Moderní zařízení ji dovede pozvednou na vyšší úroveň a zajistit bezchybnost produktu. Stonavská pálenice nabízí také staření destilátu ultrazvukem.

Pozemek, na kterém kdysi stával okresní stavební podnik,a kde měl stát hypermarket, koupilo zpět město a chce tam připravit prostor pro podnikání a malé firmy.
Hypermarket v Karviné nebude, areál bývalého OSP bude sloužit pro podnikání

Nejčastější destilát je slivovice, hruškovice, jablkovice, ale také i další pálenky, jako jsou například třešňovice, vínovice, mirabelkovice. Pálením je možné zpracovat i další ovoce, například maliny, rybíz, angrešt nebo jedlé jeřabiny.

Dvakrát se v letošní sezoně střetly fotbalové celky Karviné a Opavy. V obou případech se zrodily remízy. Jak to bude do třetice?
Dnes v Karviné souboj krajských klubů. O všechno!