„Národní centrála organizovaného zločinu se intenzivně zabývá opětovnou anonymní výhrůžkou o připravovaném útoku, tentokrát na nespecifikovanou školu. Přijali jsme preventivní opatření, a to veřejná i skrytá, v součinnosti s krajskými ředitelstvími policie. Vyvíjíme maximální úsilí směřující k vypátrání autora výhrůžky,“ potvrdil informace Deníku Jaroslav Ibehej. I když se v mediálním prostoru objevily spekulace o trvání hrozby v průběhu čtvrtka a pátku, mluvčí tuto informaci nepotvrdil.

Policie v USA vyšetřuje kriminální čin.
VIDEO: Boj o život. Dívku se pokusil unést muž s nožem, vše zachytila kamera

Kvůli hrozbě možného útoku se školy a školky zavírat nebudou. Všude nicméně apelují na větší dohled na dění v okolí. „Byli jsme kontaktování policií, máme si mnohem více všímat podezřelých předmětů a lidí a v případě potřeby i hned volat,“ řekla Deníku Dana Kubařová, ředitelka Mateřské školy V Hradbách Rakovník. Školka se kvůli hrozbě uzavírat nebude, učitelky smí vzít děti na zahradu a podobně. „Jen si více všímat dění v okolí,“ dodala Kubařová.

Ani v hlavním městě zatím přísnější omezení nezavádějí. „Vedení našich základních i mateřských škol je informováno o možných rizicích, ve školách budou zavedena bezpečnostní opatření a policie zvýší dohled v okolí školských zařízení,“ řekla Petra Vaňková z kanceláře tajemníka Úřadu tajemníka městské části Praha 22.

Bez procházek, jen na dvorek

V pohotovosti jsou i školy v Jihomoravské kraji. „Stejně jako minule, budeme i zítra obezřetní a opět se s dětmi budeme zdržovat pouze v areálu školky. Nepůjdeme na procházky, pouze do zahrady a na dvorek. Rodiče rozhodně nemusí mít obavy děti do školy posílat,“ komentovala dění vedoucí učitelka Mateřské školy Rakvice Jana Janoušková.

Při hledání batolete, který rodičům zmizel minulý pátek v podvečer ze zahrady v ulici Na Jíkalce, byl Davidu Vlčkovi nápomocný i německý ovčák Olar. Dítě našel policista v rozbouřené řece Mži u Kalikovského mlýna.
Udělal by to každý, říká policista, který zachránil tonoucí batole

Stejný postup zvolili i v nedaleké Vrbici. Tamní starosta Tomáš Bílek Deníku řekl, že se mateřská škola bude řídit pokyny policie. „Věřím, že blázna, který vyvolává takovýmto způsobem paniku a paralyzuje běžný život, brzy chytí a čeká ho řádný trest,“ dodal starosta.

Podobné hrozbě čelily mateřské školy před dvěma týdny. Zřizovatelé školek po dohodě s řediteli zaváděli preventivní opatření v podobě zákazu vycházek i na zahradu, zvýšeného dohledu po okolí školek. Řada rodičů se pak rozhodla ponechat si dítě doma. Ve Všerubech na Plzeňsku ještě tentýž den nechal  starosta Václav Bernard před vchod nainstalovat kameru.