"Máme ohnisko v jedné firmě. Zjišťujeme kontakty, dáváme karantény a máme indikovaných k odběru dalších asi 100 lidí. Situaci máme pod kontrolou," uvedla mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová. O jakou firmu jde, neuvedla.

Firma se podle mluvčí zachovala odpovědně, a když se virus začal šířit, provoz uzavřela. Nyní se bude čekat na výsledky dalších testů. Ve středních Čechách hygienici podle Šalamunové za uplynulých 24 hodin zaznamenali 23 nových případů koronaviru, z toho 13 je právě z Kutnohorska a ostatní jsou ze zbytku kraje.

Důlní propad na poli mezi Poličany a Malešovem.
Vydatné deště zřejmě přispěly k odhalení důlní šachty z pozdního středověku

Podle ministerstva zdravotnictví testy dosud v regionu prokázaly covid-19 u 1269 lidí, z nákazy vyléčilo 1040 nemocných a 24 lidí s covidem-19 zemřelo. Aktivních případů nákazy v kraji je tedy podle ministerstva 205.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje nemocné podle trvalého bydliště a opírá se o informace z laboratoří. Hygienici však disponují jinými čísly. Podle pátečních údajů krajské hygienické stanice dosud ve Středočeském kraji covidem-19 onemocnělo 1216 lidí a 1061 se jich vyléčilo. Aktuálně nemocných je tak podle pátečních údajů hygieniků 131 lidí. Nejvíce potvrzených případů nákazy v kraji od začátku pandemie je podle hygieniků v okrese Praha-východ, a to 245.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Uzavřené město? Karviná by mohla skončit v izolaci, připustil Vojtěch