Incident se stal v pátek před půl čtvrtou odpoledne, kdy byla řeka Velička kvůli intenzivním dešťům rozvodněná a v povodňovém stupni. Dva vodáci, muž a žena, se ji rozhodli sjet na lodi. „Lidé by měli zvážit své síly, než je napadne sjíždět řeku v povodňovém stupni,“ varoval tehdy policejní mluvčí Pavel Šváb.

Zatímco žena pod vodou delší dobu nestrávila, muž takové štěstí neměl. „Vyslali jsme na místo lékařskou posádku a vrtulník. Na místě byla mladá žena, která se topila jen krátce. Ošetřili jsme ji a neměl by u ní být vážný problém. Muže středního věku jsme resuscitovali asi třicet minut. Na řízené ventilaci jsme jej zaintubovaného vrtulníkem převezli v kritickém stavu do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně,“ informovala v pátek mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Muž pak v noci na úterý ve svatoanenské nemocnici zemřel.

Policisté případ dále vyšetřují. „Prověřujeme, jestli tam nedošlo k nějakému protiprávnímu jednání,“ dodal Šváb.

Záchrana vodáků z převrhnutého člunu ve Velké nad Veličkou.
Ve Veličce se málem utopili dva lidé. Sjížděli rozvodněnou řeku na lodi

Po silných deštích z konce minulého týdne se situace řekách v České republice k pondělnímu večeru zklidnila. Vpodvečer už nikde nebyl třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Hladina se zvedla především právě na Veličce na Hodonínsku, kde na dvou místech dosáhla třetího povodňového stupně, tedy ohrožení. V místě byli připraveni hasiči, nachystány byly pytle s pískem i těžká technika, řeka se ale udržela v korytě. Na druhý stupeň se dostala také Litava v Brankovicích na Vyškovsku, do normálu se dostala v noci na pondělí. Hasiči v souvislosti s vydatným deštěm v kraji evidovali šedesát událostí, především spadlé stromy.

Podle dostupných informací utonulo o víkendu v rozvodněných tocích v celé republice osm lidí. Kromě muže z Velké nad Veličkou, který zemřel v noci na úterý, pak do smutné statistiky přibyl také muž, který se spolu s dalším topil pod splavem v Hovězí na Vsetínsku. První zemřel na místě, druhý skončil nejdříve v kritickém stavu. "Muž byl přijatý na ARO Vsetínské nemocnice, i přes veškerou snahu lékařů a ošetřovatelského personálu bohužel v úterý nad ránem zemřel," uvedl mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

S ohledem na rodinu zemřelého nebude nemocnice k případu poskytovat další informace. Druhý muž z posádky kanoe zemřel na následky topení na místě neštěstí.

Klienti zatím nahlásili pojišťovnám stovky škod dohromady za miliony korun.

Například Morava v Lanžhotě dosáhla prvního povodňového stupně v neděli po šesté hodině, kdy její hladina vystoupala na 400 centimetrů. Maximální hladiny 440 centimetrů dosáhla v pondělí v po sedmé ráno, po druhé odpoledne začala klesat. Od nedělního odpoledne se držela na prvním povodňovém stupni také Dyje na Nových Mlýnech a v Ladné na Břeclavsku. V Ladné od pondělního rána ze 186 centimetrů hladina klesla na 172 centimetrů, na Nových Mlýnech klesla z 411 centimetrů na 388 centimetrů v pondělí večer.