V Krásné Hoře nad Vltavou je podle dat ministerstva zdravotnictví aktuálně 62 nemocných. Podle starosty Jiřího Urbana k tomu došlo komunitním přenosem. Zároveň ale podotýká, že obce nemají příliš nástrojů, jak tento negativní trend ovlivnit, zvláště pokud se jedná například o přenos nemoci mezi rodinnými příslušníky. Jeden z těch málo nástrojů, který má k dispozici, spočívá v omezení předvánočních akcí.

Středočeští záchranáři v době koronaviru.
Lidé s koronavirem chtějí do nemocnice. I když to nepotřebují

„Jsme zatím ve fázi úvah, je tam návrh, aby se zrušily,“ odpověděl na dotaz, zda se Krásná Hora nad Vltavou připojuje k úvahám řady měst a obcí. Obec chrání například ty, kteří likvidují odpad; mají k dispozici dezinfekci. Naopak žádného nakaženého nemají v Hvožďanech, kdy jde o obec, která má přes 800 obyvatel.

Starostka Markéta Balková vidí důvod v disciplinovanosti obyvatel, kterou prokázali už na jaře při takzvané první vlně nemoci. „Opravdu jsou uvědomělí. Na místa, kde se setkává nejvíc lidí, jsme dali bezdotykové dezinfekční stojany, stejně do chráněného bydlení, kde v současné době žije třicet seniorů,“ řekla starostka. Ti navíc mají k dispozici jednorázové roušky coby nejrizikovější skupina obyvatel.

Větší akce představovaly riziko

„Dezinfikujeme veřejná prostranství, třeba i kontejnerová hnízda. U vstupů do některých budov jsou také bezdotykové stojany na dezinfekci,“ uvedla. Možné riziko vidí i v hromadných akcích, které se možná budou rušit, podobně jako v radě dalších obcí i měst. „Řešili jsme to včera, že jsme ve fázi, kdy potřebujeme rozhodnout o adventu. Chtěli jsme udělat velkou výstavu Betlémů, tu jsme zrušili,“ řekla.

Odběrové místo na testy na koronavirus v litoměřické nemocnici
Kde se Češi nejčastěji nakazili koronavirem? Data mluví jasně

Řeč je také o předvánočních akcích, kde tradičně vystupovaly děti ze školy – vzhledem k opatřením ale nemají ani nacvičeno. „Vánoční strom určitě rozsvítíme, ovšem záleží na aktuálních opatřeních, zda se budou moci lidé zúčastnit. Stromek tak svítit bude, finální podobu události jsme schopni dát dohromady během dvou dnů a současně mezi lidi i tu informaci dostat. Na vesnici se šíří rychle jak dobré, tak i špatné zprávy,“ podotkla.

V samotné Příbrami je aktuálně 373 nemocných. V Dobříši je nemocných 152, který je ale počtem obyvatel znatelně menší. V Rožmitále pod Třemšínem je podle aktuálních dat 42 nemocných.

Koronavirus v městech a obcích

- paradoxně je situace při přepočtu nemocných na počet obyvatel horší v malých obcích

- obce nemají příliš prostředků, jak zamezit šíření koronaviru

- hromadně ruší ale vánoční akce, rozsvícení vánočních stromů se letos nejspíše neodehraje

- starostové si situaci vysvětlují například dojížděním lidí do zaměstnání