Pan Vladimír Čížek.Pan Vladimír Čížek.Zdroj: Oldřich SuchoradskýV sadě v Prodašicích mám šest stromů různých odrůd. Většinou se jedná o mladé stromy. Obvykle všechny najednou neplodí a úroda je proto zvládnutelná. Letošní rok byl mimořádně příznivý a švestek byla záplava. Vznikla nerudovská otázka - co s nimi? Známé a sousedy jsem podaroval, zákvasem na slivovici z méně kvalitních plodů jsem naplnil všechny plastové konve, co jsem měl. Bylo toho rekordních 150 litrů. Když se zákvas povede, bude z něho asi 10 litrů neředěné pálenky. To mi bude stačit i pro podarování přátel.

Babička pro záplavu švestek měla řešení. V poli, hned u sadu, byla sušírna na švestky. Bohužel byla zlikvidována, ještě když jsem byl malý. A tak švestky suším v troubě nebo v malé elektrické sušičce. Jde to jen pomalu, zejména když se suší celé a velké švestky. Rychleji se suší vypeckované švestky, nakrájené na čtvrtky.

Akce připomněla 155. výročí bitvy u Jičína.
FOTO: Bitva u Jičína se odehrála znovu po 155 letech. Naštěstí šlo jen o ukázku

Do povidel ze švestek se pouštím i když vím, že z toho bude doma konflikt. Manželka si bude stěžovat na upatlanou kuchyni. Můj recept na povidla je jednoduchý. Vypeckovat, rozmixovat tyčovým mixerem, povařit do zhoustnutí, žádný přidaný cukr, jen špetka soli, trochu skořice a hodně rumu. Zkusil jsem přípravu povidel v troubě bez míchání. Neměl jsem však správně vysoký plech a troubu jsem pak čistil půl hodiny. A manželka stejně nebyla spokojená a čistila troubu znovu.

Další recepty na zpracování švestek jsem hledal v časopisech a na internetu. V parní troubě jsem poprvé zkusil jednoduchý švestkový kompot. Celé švestky se zalijí cukrovým roztokem a sterilizují.

Taneční 1998 - Olinka a její rodina.
FOTO: Taneční po 40 letech. Do sálu jsem se vrátil při Věnečku své neteře Olinky

Dále jsem dělal klevelu, co jsou v podstatě rozvařené, předem rozmixované švestky. Přislazení cukrem není nutné. K dochucení jsem použil mletou skořici a rum. Příprava je náročná v tom, že se švestkové pyré musí při vaření stále míchat. Ve dvou várkách jsem tak zpracoval asi 4 kila švestek. Podle receptu z internetu jsem připravil i švestkové chutney neboli „čatní“. Moc švestek jsem tím však nespotřeboval. Zato mi už začaly docházet prázdné sklenice a ubývalo i volného prostoru ve spíži. Samozřejmě na stole nechyběly švestkové knedlíky a švestkový koláč. To zná každý. Méně známý je ovocný likér AMARETTO. Originál se vyrábí z mandlí a meruňkových jader. Velmi dobrého výsledku lze však dosáhnout i vyluhováním pecek ze švestek v silné pálence a následným zředěním cukerným roztokem.

Prostě naše švestky jsou univerzální ovoce k výrobě mnoha cenných a zdravých pochutin. Vyzkoušejte si je letos sami.

 Vladimír Čížek, Prodašice