Čolek horský

Jak se čolek rozmnožuje?

Velmi zajímavé je rozmnožování těchto krásných tvorů. Samečci nelákají samičky hlasem, ale snaží se je zaujmout pózováním, tzv. svatebním tancem. Po upoutání pozornosti samičky se sameček před ní prohne v boku a vlnivými pohyby ocasu vane na samičku proud vody, do něhož vypouští feromony, aby samičku navnadil. Navnaděná samička se přiblíží, sameček začne ustupovat a samička jej následuje. Sameček se zastaví a jemně chvěje ocáskem, dokud se samička nedotkne jeho špičky. Poté sameček vypustí z kloaky spermatofor („balíček“ spermií), poodstoupí dopředu a zastaví se napříč, přesně tak, aby ocáskem navedl samičku její kloakou nad spermatofor. Na ocásku má výrazný barevný proužek, který vlastně samičce ukazuje cestu.

Čolek horský.
Obojživelníkem roku 2024 je čolek horský. Plazem roku se stala zmije obecná

Samička spermatofor nasaje do kloaky, kde si jej ve speciální části uchová. Může získat spermatofory od různých samečků. Sourozenci od jedné matky mají zpravidla více otců .Vajíčka jsou oplodněna až později, při průchodu kloakou. Jedna samička klade postupně celkem 100 až 200 vajíček. Jednotlivá vajíčka jsou v oválných čirých rosolovitých obalech, samice je lepí nejčastěji do ohybu listů vodních rostlin, proto je obtížné vajíčka čolků nalézt.

Zmije obecná

Obojživelníkem roku 2024 je čolek horský. Plazem roku se stala zmije obecná.Obojživelníkem roku 2024 je čolek horský. Plazem roku se stala zmije obecná.Zdroj: Muzeum přírody Český ráj

Jak zmije vypadá?

Zmije obecná je zavalitý had dosahující délky maximálně 80 cm, samci bývají menší. Zbarvení je značně proměnlivé, nenajdeme dvě zmije úplně stejné. Středem hřbetu se táhne klikatá tnavá čára, někteří jedinci jsou ale i celí černí nebo hnědorezaví.

Kdy loví?

Denní aktivita zmijí závisí na počasí. Obvykle loví ráno nebo navečer. V teplém létě v noci, za chladných dnů ve dne. Živí se drobnými savci, ještěrkami a žábami. Rodí 3 až 24 mláďat o velikosti 12 až 25 cm v srpnu nebo v září. Od listopadu do března spí ve skalních štěrbinách, v norách hlodavců nebo v základech rozvalin. Samci se probouzejí dříve, někdy se můžou slunit již koncem února.

Marcela Šanderová
Muzeum přírody Český ráj