Seznámil s ním v pátek své posluchače folklorista Pavel Kracík v příjemném prostředí posezení v Kavárně u Albrechta. Byly to téměř dvě hodiny zajímavého vyprávění o tom, jak se badatel o tomto krajovém fenoménu dozvěděl a několik let na něm pracoval.

Nešlo ovšem pouze o toto strašidlo samotné, ale hlavně o to jak vzniklo a proč se objevovalo právě v této oblasti, která byla v oněch dobách obývána Čechy a Němci. Tito prostí lidé většinou neznali jazyk „těch druhých“, kteří pro ně hovořili divně a nesrozumitelně. Ale protože se setkávali při nejrůznějších příležitostech, muži hlavně v hospodě, zapamatovali si občas něco, i když často zkomoleně.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
V trutnovské nemocnici nakazil pacient dva zdravotníky

A tak Češi slyšeli, že němečtí sousedé svým dětem říkali občas něco jako „ komraus , či kumraus“. Dovtípili se, že děti něčím straší, aby byly poslušné. A tak se pro ně oním strašákem stal právě ten podivný komraus. Nám je to nyní jasné, němečtí rodiče vyzývali jejich bubáka :“ komm raus“, tedy , aby vylezl, vyšel ven.

Bohužel historie našich národů způsobila, že v roce 1938 byli z těchto území vyhnáni Češi a po roce 1945 naopak Němci. A tak začal z paměti českého obyvatel v okolí Pecky, Stupné, Borovnice, Borovničky a Vidochova komraus pomalu mizet a jen díky zanícenému badateli Mgr. Pavlovi Kracíkovi bylo toto tajemné strašidlo objeveno a zaznamenáno, aby se stalo součástí kulturního dědictví společenství česko-německého.

Vilém Hofman