A právě tu po celé republice nahrazuje projekt Začni správně společnosti yourchance o.p.s. Podpora a pomoc putuje také do dětských domovů. V Královéhradeckém kraji se koordinátorka Katka Hrnčířová stará zhruba o padesát mladých, ze kterých se už bezmála dvě desítky snaží stát na vlastních nohách. Jednou z nich je třeba Lenka nebo Šárka. Katka jezdí také učit do dětského domova v Sedloňově. „Doučuji to, co je potřeba, nejčastěji žáky prvního stupně základní školy. V domovech chyběli dobrovolníci, kteří by dětem pomohli s úkoly, tak jsem chtěla přiložit ruku k dílu,“ popisuje Katka.

Šárka odešla z dětského domova v červenci 2020 a snaží se osamostatnit. Současná doba jí však ke shánění podnájmu úplně nenahrála. „Šárku jsem nedávno pomáhala stěhovat z chráněného bydlení do samostatného nájmu. Sehnaly jsme společně i vybavení jako třeba pračku, gauč, televizi nebo nádobí,“ říká k situaci koordinátorka Katka.

Lenka opustila brány dětského domova v červnu a hned se dostala do svízelné situace. Nejprve žila u otce, kde to nedopadlo dobře. Pak žila s matkou v pronájmu, a tak nějak se tím životem obě stále protloukají. Na začátku října se Lenka ozvala Katce, že má posledních 200 Kč a máma ještě dva týdny do výplaty důchodu. „Půjčovat peníze jsem jí zakázala. Místo toho jsme kontaktovaly potravinovou banku v Hradci Králové. Byli tam skvělí a během čtyř dnů nakoupili vše ze seznamu a připravili jí to k výdeji. Lenka s maminkou byly samozřejmě nadšené,“ popisuje situaci koordinátorka a dodává: „Situace u Lenky se však v dalších dnech dramaticky vyvíjela. S maminkou již nájem nezvládly utáhnout. Matka nyní bydlí u kamaráda a Lenka se začátkem prosince stěhovala do Domu na půl cesty. Jsem ráda za to, že to tam tak rychle vyšlo. Finanční situace Lenky je ale opět špatná, a proto jí povezu ještě jeden potravinový balíček. Snaží se ale, během dvou dnů se byla zaregistrovat na Úřadu práce a už stihla i jeden pohovor na brigádu. Trochu jí chybí finanční gramotnost, ale věřím, že se vše brzy obrátí k lepšímu.“ Slečna Lenka ke spolupráci říká: „Katka mi hodně pomohla, jsem jí vděčná. Konečně jsem spokojená. Kdyby nebylo její pomoci, jsem na nule a skončila bych jako bezdomovec.“

Velká část práce Katky je o komunikaci s mlaďochy přes telefon a Facebook. Někteří potřebují povzbudit v karanténě, s některými řeší špatnou finanční situaci a někteří chtějí jenom pokecat. Aktivity směřují také do dětských domovů Setkávání se a komunikace s vychovateli a řediteli dětských domovů je teď dosti problematická. Katka je proto kontaktuje online formou a natáčí pro ně například „kovidové pozdravy“. „Kovidový pozdrav vždy shrnuje aktuální dění v našem kraji i v projektu Začni správně. Místo psaného mailu jim zasílám krátké video a zjišťuji, že tato méně obvyklá forma sdílení informací funguje a jen tak nezapadne,“ říká ke svému způsobu práce Katka. V regionu také vyhlásila soutěž o nejhezčí podzimní výzdobu. Do finále se dostaly Dětský domov Sedloňov a Jaroměř. Nakonec zvítězil Dětský domov Jaroměř s 234 Facebook lajky.

V DD Dolní Lánov proběhla úvodem prosince další část tematického setkání, která navazovala na to říjnové. Tehdy se hrály poznávací hry na zahradě dětského domova a mladí se tak mohli ještě lépe poznat. Mezi nejčastější dotazy patřily například: nejoblíbenější film, jakou pohádkovou postavičkou bys chtěl být a proč a jaký je jejich vztah k ovoci a zelenině. Účastníci si odpovídali ve dvojicích a přede všemi pak prezentovali odpovědi toho druhého. Ve druhé hře se zamýšleli nad vlastní přítomností a budoucností. Jejich úkolem bylo napsat nebo nakreslit název filmu, který by charakterizoval jejich životy a stručně jej popsat. Prosincové adventní setkání bylo posezení u sladkých dobrot, které společně připravili. Katka přivezla dort. Pečení za dětský domov se ujala slečna Kristýna, která upekla výbornou buchtu. Recept však nikomu prozradit nechtěla. 

„Setkání s Katkou je vždy příjemné, skvěle se s ní povídá a můžu se jí i svěřit. Když hrajeme nějaké hry, vždy se u toho moc bavím. Jsem moc ráda, že za námi jezdí a těším se na další setkání,“ podělila se o setkávání s Katkou slečna Aneta z DD Dolní Lánov.

Koordinátoři Začni správně (ZS) působí ve všech regionech ČR, kde intenzivně pomáhají konkrétním mladým lidem, kteří se po odchodu z dětského domova ocitli v tíživé životní situaci. Šíře jejich pomoci je veliká. Od stipendií, přes pomoc s bydlením, uplatněním se na trhu práce, domácím hospodařením, po řešení právních otázek, jednání s úřady, ale třeba i s radami, jak se postarat o miminko. Tým projektu ZS poskytuje také kontinuální podporu v 85 % dětských domovů v ČR. Projekt dále připravil a koordinuje platformu Domovy sobě!, kde domovy sdílí příklady dobré praxe a yourchance plošně nabízí nejrůznější formy podpory vychovatelům i dětem. Od ledna bude pro vychovatele a další pracovníky v dětských domovech spuštěn web Domovy sobě, jehož posláním je vytvořit komunitu vychovatelů v ČR, sdílet zkušenosti, řešit společně obtížné situace z praxe a být si vzájemně oporou a rádcem.

Renata Majvaldová