Pod Čeřovku, do Fibichovy ulice k Crhovům na zahradu přijelo nakladatelství KHER, které se zabývá vydáváním romské literatury a přivezlo s sebou svou kmenovou autorku Ilonu Ferkovou. Jejím prostřednictvím dostali jsme se do Rokycan. Ale nejde o tohle město, jde o příběh a téma. Jinčí čin tímto připomněl život skupiny lidí, kteří pro mnohé z nás představují téma ke vtipům, někdy úsměvům, jindy i nenávistným slovům. K hospodským debatám, či projevům nadřazenosti, jak my jsme lepší, než oni. Bezdomovci.

Základem byla knížka s názvem Ještě jednu, Lído. Její vznik je příznačný. V jedné herně v Rokycanech nacházeli útulek lidé bez domova. Bylo tu teplo, pití, a naděje vyhrát. Zajímavým člověkem byl tu Kaštánek, lidový vypravěč – profesionál. To označení říkáme s úsměvem. Nevydělával peníze. Chtěl pivo, když šlo do tuhého, tak panáka rumu. Potřeba přiznat, že jeho příběhy, i jeho náhled na události vycházel ze skutečnosti, ale i jeho fantazie. Jak se říká, tu schopnost vyprávět měl od Boha danou. Nu a Ilona Ferková poslouchala, nevím, zda zapisovala. Tak vznikla knížka. Kresbami ji ilustroval Martin Zax. Knížka zábavná, však nechybí tu myšlenka a lidová moudrost. V povídkách můžeme nahlídnout i do života lidí bez domova.

Třeba povědět, že nakladatelství KHER představuje 6 lidí, kteří pracují ve svém volném čase, bez nároku na mzdu. Odměnou je dobrý pocit z užitečné práce. Takhle vydali už 9 knížek, ale jen dvě jsou klasické, papírové. Ostatní v podobě elektronické, což je o něco snadnější a levnější.

Crhovi připravili příjemné posezení a autorka s dámami z nakladatelství zajímavé povídání.

Kříž na Veliši stojí od roku 1999.
Přijměte pozvání ke kulatému stolu

Bohumír Procházka