Je rok 1999, blíží se konec století a tisíciletí. Je 10 let po sametové revoluci a atmosféra ve společnosti je naplněna mnohými očekáváními, radostí z nastalých změn a často také snahou a ochotou přispět něčím k tomu, aby bylo lépe. To vše možná ovlivnilo i výběr tématu 9. ročníku festivalu Jičín – město pohádky, který se každým rokem mění.

Tématem festivalu byla tehdy zvolena KNIHA, motem – podtitulem LISTY POSELSTVÍ. Program festivalu se tvoří postupně, ale vždy se snahou, naplnit zvolené téma. A když kniha, tak je jen malý krůček ke Knize knih – Bibli. Bylo by to dlouhé vyprávění o tom, jak se původně skromný návrh na pořádání nějakého večera v porotním sále jičínského změnil. Jak se hledala náplň večera, jak moderátor, jak se akce téměř zrušila, aby nakonec během jediného měsíce vyústila v akci nadregionálního významu, o které se dokonce vědělo i v zahraničí. Stalo se tak nesmírnou obětavostí a nasazením mnoha osob z okruhu pořadatelů festivalu i jeho příznivců a partnerů.

V úterý 14. září 1999, v den, který byl v programu festivalu nazván Dnem vody a klenby nebeské, se sešla na hřbetu Veliše početná skupina poutníků, aby byla přítomna v místě U spravedlnosti odhalení smírčího kříže, na kterém byly vyryty letopočty úmrtí dvou osob, které zemřely pro svoji víru. Jezuitského misionáře P. Matěje Burnatia († 1629 v Libuni) a evangelického laika, hajného Tomáše Svobody († 1728 v Kopidlně). Kříž symbolicky odhalili starostka Libuně paní Hana Burdová a starosta Kopidlna pan Zbyněk Smolík. Současně zde byly vysazeny dvě lípy, které již povyrostly a dnes tvoří spolu s křížem z dáli viditelný prvek v krajině. Mezi hosty byli zástupci a představitelé katolíků, evangelíků, Československé církve husitské a dalších církví, teologických fakult Univerzity Karlovy, provinciál Tovaryšstva Ježíšova (Jezuitů), přednosta Okresního úřadu, starosta Jičína a další hosté.

Po odhalení smírčího kříže a zasazení stromů smíření, dvou líp, se účastníci přemístili na arkádové nádvoří jičínského zámku, aby zde vyslechli, proč byl vlastně smírčí kříž vyzdvižen. Nejprve byla přednesena poselství, které shromáždění zaslali prostřednictvím přednosty okresního úřadu a jeho zástupce z Vatikánu Roger kardinál Etchegaray, předseda Centrálního výboru velkého jubilea 2000 a ze Ženevy Prof. Dr. Milan Opočenský, generální tajemník Světové aliance reformovaných církví. Potom přednesli, za katolíky emeritní biskup královéhradecký, arcibiskup Karel Otčenášek a za evangelíky biskup Slezské evangelické církve augsburského vyznání Vladislav Volný omluvu za to, čím se obě strany na sobě vzájemně provinily. Tato omluva a prosba o vzájemné odpuštění vyústily v přednesení Jičínského apelu ke smíření. Shromáždění se symbolicky sklonilo před památkou dvou martyrů připomínaných smírčím křížem, aby byl tento i symbolem a trvalou připomínkou slov Jičínského apelu ke smíření. O velkém významu této akce svědčil i zájem médií a to, že o akci informoval samostatným článkem i časopis Tercium Milénium, vydávaný a šířený Vatikánem prakticky téměř po celé zeměkouli.

Z úst několika významných hostů zazněl ještě jiný apel. Aby se na tuto akci v budoucnu nezapomnělo, aby se trvale připomínala. A tak vznikla jedna z nejdelších a nepřerušených festivalových tradic. Každoročně se v sobotním programu festivalu Jičín – město pohádky objevuje pozvání na sobotní dopolední setkání u smírčího kříže. Nejedná se o masovou akci, ale vždy se připomenou události před dnes již dvaceti léty. Letos to bude přesně na den, opět 14. září a tradičně v 10 hodin dopoledne.

Před deseti léty se uskutečnilo velké připomenutí obou akcí za účasti mnohých významných hostů setkáním u smírčího kříže a následným diskusním odpolednem v kulturním domě ve Veliši, které moderovali Mons. Tomáš Holub, první vojenský kaplan naší armády, dnes již biskup plzeňský a reverend Jaroslav Kratka, tehdy moderátor TV Noe.

Ale i mnohá „nejubilejní“ setkání u smírčího kříže přinesla zajímavé zážitky. Například často bylo překvapením, jak přístupné bylo místo setkání. Někdy zorané, jindy zarostlé pole. V roce 2003 tak byl kříž uprostřed velkého kukuřičného pole, takže se čekalo na jednoho z duchovních, než našel správnou cestu. O deset let později, v roce 2013, bylo to 14.výročí vztyčení kříže a opět 14. září se na setkání dostavilo pouze 14 osob a jeden z účastníků napočítal od kříže viditelných 14 kostelů.

V letošním roce uplyne 20 let od přednesení Jičínského apelu ke smíření a vyzdvižení smírčího kříže na hřbetu Veliše. Je to příležitost nejen k připomenutí těchto událostí, ale též snahou zamyslet se nad jejich odkazem pro současnost a budoucnost.

Příležitostí k tomu je pozvání na trojí setkání s dvacetiletou nepřerušenou festivalovou tradicí, nazvané SMÍR – KRAJINA A MY. Prologem bude SETKÁNÍ S HUDBOU A SLOVEM v pátek 13.září v 17 hodin. Na varhany v kostele sv. Jakuba zahraje Marie Zahrádková, na trubku Pavel Hromádka. Po koncertě bude následovat přibližně od 18.30 hodin SETKÁNÍ U KULATÉHO STOLU v porotním sále jičínského zámku za účasti pozvaných hostů, studentů a veřejnosti. Epilogem pak bude tradiční SETKÁNÍ U SMÍRČÍHO KŘÍŽE v sobotu 14. září v 10 hodin u smírčího kříže na hřbetu Veliše. Vstup na všechny akce je zdarma.   (ČJ)