Akce se zúčastnili zástupci Královéhradeckého kraje i spřátelených firem a podniků. Ti všichni přispěli svou měrou k uskutečnění původní myšlenky. První setkání s nimi přitom proběhlo již na konci minulého školního roku, kde byla představena počáteční vize dílny pro studenty i veřejnost, k realizaci však vedla dlouhá cesta. Nyní se však škola pyšní prostorem plným moderních technologií, které dává k dispozici svým studentům, žákům základních škol i veřejnosti.

Třetí rybář čeká na bronz.
FOTO: Třetí rybář čeká na bronz. Sousoší lovců ryb zamíří až na Aljašku

Najdete zde například zázemí pro kovoobrábění, 3D tiskárny, pájecí stanice, laser pro gravírování i řezání, fotokoutek, termolis, robotiku. Dílna vznikla za podpory našich partnerů a především našich pedagogů i dalších pracovníků školy, kteří se s nadšením vrhli do práce na projektu, jak jen kdo mohl a uměl. Výsledkem jejich snahy je nová, moderně vybavená digitální dílna, kterou otevíráme světu. Čas tu mohou smysluplně naplnit studenti při vyučování i mimo něj, žáci základních škol, kteří sem mohou zavítat na pořádané workshopy, a také veřejnost, kdy dáváme k dispozici vybavení, ke kterému se běžně člověk nijak snadno nedostane. 

Smyslem práce je projít komplexní výrobní proces od počátečního nápadu, návrhu či modelu výrobku až k jeho realizaci a zkoušení. Cestou nových technologií návštěvníky ochotně provedou naši nadšení pedagogové. Mezi prvními si nové aktivity vyzkoušeli žáci 3. ZŠ, kteří navštívili FabLab již v předvánočním období a mohli tak realizovat své nápady při vánočním tvoření. Domů si pak odnesli drobné dárečky v podobě vlastnoručně navržených a vyřezaných dřevěných puzzle s vlastním obrázkem, produkty vytvořené na 3D tiskárně či 3D perem, malý svěrák sloužící jako louskáček na ořechy. 

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb opět úspěšně reprezentovaly na světovém poháru kuchařů a cukrářů Culinary World Cup Lucemburk.
Žirafa dobyla svět, oslnili Tarzan i draci. Podívejte se na tu sladkou krásu

Počáteční nápad se podařilo zrealizovat až do konce a teď necháme „kutilnu“ žít vlastním životem otevřeným ke všem. Protože stále nezapomínáme na své hlavní poslání, že učit se jde i jinak.

Helena Jandová a tým pedagogů z FabLab, VOŠ a SPŠ, Jičín