Aspoň jeden nebo dva exponáty jim přirostly k srdci. Mužům s klukovským srdcem stavebnice Merkur, ženám dřevěná kuchyňka s plechovým nádobíčkem, holčičkám se líbil prastarý černý kočárek pro panenku nebo ten bílý proutěný, úplně nový, se stejným určením, kluci zkoumali parní stroj nebo starou tříkolku.

Venku bylo vedro, až roztával asfalt na silnici, ve výstavní síni byl chládek a ticho, že bylo slyšet, co si panenky šeptají s medvídky. Ostatní hračky byly rozmanité – žehličky pro holčičky, plechový pásák pro kluky, 2 dřevění čápi chytající žábu pro legraci.

Výstava "Nostalgie dětství" v Lukavci u Hořic.
FOTO, VIDEO: Nostalgie dětství aneb Panenky nestárnou. Na výstavě zavzpomínáte

Na výstavě se sešlo 79 hraček. Z toho 9 medvědů a 11 panenek. Dále 12 kočárků a 2 kolébky. Nejstarší hračce je 91 let, je to medvídek zapůjčený Evou Menclovou, na druhém stupni stáří je „Maminčina panenka“ z r. 1942, je osmdesátiletá, poskytla ji Jana Gruberová (z Ostroměře). Třetí podle věku je panenka od sester Slavíkových – je to sedmdesátiletá mrkačka. U těchto hraček platí motto výstavy: „Panenky nestárnou“.

Většinu exponátů poskytli Lukaváci, něco přišlo z Hořic, Ostroměře, Chrudimi. Výstava byla otevřena po tři neděle 3x v týdnu. Prohlédlo si ji přes 150 návštěvníků, někteří hodně zdaleka, např. z Kladna.

Nostalgie dětství. Výstava retro hraček v Lukavci u Hořic.
RETRO: V Lukavci u Hořic zažijete návrat do dětství. Podívejte se na fotografie

Jsme rádi, že výstava návštěvníky potěšila, někdy dojala, přivedla ke vzpomínkám nebo k inspiraci. Děkujeme Obecnímu úřadu Lukavec za podporu, divákům za zájem, zapůjčitelům za důvěru.

Za Kulturní výbor v Lukavci Marie Nosková