V kategorii A zazářilo devět zájemců předem připraveným výrobkem na téma Kniha- zdroj poznání. V kategorii B čekalo pět odvážlivců zdobení perníku na místě na téma Vodní svět. Skupina C je vyčleněna nováčkům a týkala se zdobení na místě na libovolné téma. Tato kategorie byla obsazena 15 soutěžícími.

Výsledné práce bodovali tři komisaři, šéf Jaroslav Runštuk, který pracuje v oboru 64 let uvedl, že porotě dalo hodně starostí posoudit jednotlivé nuance a všechny práce spravedlivě ocenit.

Nela Sikorová z Frýdku Místku byla soutěží nadšená. „Je to tu moc krásné, líbí se mně všechny práce,“ usmívala se vítězka kategorie A, která do Nové Paky přivezla perníkovou knihu, zdobenou sladkou výšivkou. „ Já ráda vyšívám, k tomu mě vedla babička i maminka. Ozdobit knihu mně trvalo čtyři dny,“ přiznává nad perníkovým skvostem s polevou z moučkového cukru, horké vody a citronové šťávy.

Hlavní organizátorka akce, zástupkyně ředitele Vlaďka Kocourková soudí, že na žácích se negativně projevila distanční výuka, která nedokázala nahradit hodiny praktické výuky. Kategorie B tak byla tentokrát slabším článkem akce. Zato skupina C, kde se prezentovali nováčci, přinesla řadu profesionálně zdobených výtvorů.

Lukavec ožil velikonoční výzdobou.
FOTO: Ptáčci, zajíci, kraslice i motýli. Lukavec ožil velikonoční výzdobou

Ředitelka soutěže vzpomíná, že perníkářské klání má své kořeny v Pardubicích, odkud se po třech ročnících přestěhovalo do Nové Paky.

Snahu mladých ocenila i věhlasná perníkářka Dana Holmanová z Třebihoště v Podkrkonoší, zakladatelka perníkářské školy. „Nesmíme dopustit, aby krásná česká tradice perníkářství upadla,“ připomněla. S potěšením konstatovala, že v Nové Pace objevila řadu adeptek, které by byly schopné v tradici pokračovat.

Ocenění účastnicím předal náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje za odbor školství Arnošt Štěpánek.

V kategorii A oslnila svoji vyšívanou knihou Nela Sikorová z Frýdku Místku. Zdobení perníku na téma Vodní svět nejlépe zvládla Petra Nejedlá z Třeště. V kategorii C se stala absolutní vítězkou Karolína Dosedělová z Hradce Králové.

Iva Kovářová