Ne jinak tomu bylo u třiadvacetiletého Dušana Jíny, který se narodil 24. února 1998 a zhruba od svých pěti let se tomuto sportu v Lužanech u Jičína intenzívně věnuje. Jak on sám říká ke svým fotbalovým začátkům: „Když šli všichni kluci hrát, tak jsem šel s nimi a máma s tátou měli radost, že se hýbu a nesedím jen doma. Hlavně tátu těší, že se tomuto sportu věnuji právě tady v Lužanech a oba mají radost z mých úspěchů“.

Tento nevysoký fotbalista se čtyřkou na zádech si svým velikým talentem a pílí vydobyl stálé místo v základní sestavě místního klubu TJ Sokol Lužany a dnes je stabilním hráčem v kádru. Jak o něm říká jeho trenér pan Pavel Ponikelský: „Dušan je pracovitý a hbitý jako štírek, proto právem patří do kádru téhle lužanské jedenáctky a jsem rád, že ho tady mám. Protože je univerzálním hráčem, nejčastěji nastupuje jako obránce nebo v záložní řadě“.

Matěj Kopecký jezdil se svým divadlem s vozem a koníkem. ProChor má svou Káru.
Matěj Kopecký jezdil se svým divadlem s vozem a koníkem. Já mám svou Káru

Za svůj největší úspěch Dušan považuje vítězství soutěže Okresní přebor dorostu v roce 2014, kdy poprvé přebíral společně s týmem vítězný pohár. O svém klubu mluví velice optimisticky a nadšeně, protože je v současné době v Lužanech dobrá parta, která hraje hlavně pro radost, drží při sobě a po zápase dokáže svoje úspěchy vždy společně oslavit.

Na pravidelné tréninky není úplně čas, jelikož se teď věnuje naplno studiu na vysoké škole na Katedře zemědělských strojů – Technické fakultě v Praze. Vedle náročného studia je na stáži ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi na zkrácený úvazek, kde pracuje jako brigádník. Sedí v kanceláři a nabírá svoje první pracovní zkušenosti. Automobilový průmysl je pro něho zajímavý směr, kterým by se chtěl v budoucnosti dále ubírat.

V kempu v Lužanech u Jičína je hned několik míst, kde se rekreanti nebo místní mohou občerstvit, dát si něco dobrého a přitom se pokochat pohledem na rybník Marešák. Jedním z nich je i dřevěný Caravan Club.
FOTO: Chutnější než dobré buchty, je čepované pivko od Jožky Kuchty

Dušanovým oblíbeným fotbalovým klubem je anglická Chelsea, které už po dlouhá léta s některými svými kamarády fandí. O profesionální kariéře fotbalisty zatím neuvažuje, pokud by ale nějaká zajímavá nabídka přišla, tak ji nevylučuje. Vedle oblíbeného fotbalu se v zimním období věnuje lyžování a dokonce pracoval i jako profesionální instruktor lyžování. Osobně ho za jeho nadšení ke sportu a zejména k fotbalu, za výkony na hřišti a pozitivní přístup ke svým spoluhráčům velice obdivuji. A přeji mu, aby se mu takto nadále dařilo nejen na trávníků, ale i v osobním životě.

Jan Pacák