Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) novinářům řekl, že rozšíření nákazy koronavirem na Kanárských a Baleárských ostrovech je výrazně nižší než v Česku, proto ministerstvo sáhlo k vyřazení obou regionů ze seznamu rizikových zemí. "V této chvíli nám spíš hrozí, že se zavřou okolní země vůči nám, než že bychom se my zavírali vůči nim," podotkl k aktuální situaci, kdy v Česku rychle roste počet nakažených.

Kontroly na hranicích v době koronaviru.
Němci změnili názor. Zařadili na seznam rizikových zemí celé Česko

Lidé, kteří se vracejí ze Španělska s výjimkou obou souostroví, budou muset nadále do pěti dnů od vstupu na české území podstoupit na vlastní náklady test na covid-19 a jeho výsledek oznámit příslušné hygienické stanici do sedmi dnů od vstupu na české území. Do oznámení výsledků testů platí pro navrátilce omezení pohybu na cesty do zaměstnání a do školy. Lidé, kteří se testu nepodrobí, musí být deset dní v karanténě.

Lidé, kteří se vracejí z rizikových zemí, kam kromě Španělska patří i většina mimoevropských států, také budou muset nadále vyplňovat příjezdový formulář, a to ještě před cestou do ČR. Vztahuje se to na všechny osoby, které v posledních 14 dnech rizikovou zemi navštívili na více než 12 hodin. Podle hygieniků formulář pomáhá snížit riziko zavlečení nemoci ze zahraničí a jejího dalšího šíření v Česku.