„Loni jsme měli zavřeno od března do června, a znovu v říjnu a listopadu došlo k omezení. Proto jsme, co se týče tržeb, skončili někde na 60 procentech toho, co bylo v předchozích letech,“ řekl Deníku předseda Asociace kempů Bohumil Starý.

Hrad Karlštejn, tyčící se nad řekou Berounkou, byl založen 10. června 1348 českým králem a pozdějším římským císařem Karlem IV. a sloužil pro uložení sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů.
FOTOREPORTÁŽ: Majestátní Karlštejn. Jak vypadá slavný hrad v době covidu

Počet návštěvníků se podle něj ale vyrovnal minulým rokům. „Přijelo jich totiž mnohem více s vlastním zařízením – stany, obytnými auty a karavany,“ vysvětlil. Naopak ubývá zájem o ubytování v chatkách. Přesto na prázdniny je již dnes víc než polovina kapacity v českých kempech podle Starého rezervovaná.

Na zajištění prázdninového ubytování v chatkách je tedy nejvyšší čas. Jak to bude s místem pro stany, zatím podle Starého nelze vůbec odhadnout. Bude záležet na tom, zda lidé budou smět jezdit za hranice, a také na počasí.

Dovolená v Chorvatsku? První možností je předložit na hranicích nanejvýš 48 hodin starý test PCR nebo antigenní test s negativním výsledkem. V případě testu antigenního si cestovatel musí do deseti dnů testování ještě znovu zopakovat.
Češi opět zaplní Chorvatsko. Pro vstup bude nutný PCR test nebo dva antigeny

Žebříček nejlepších kempů loňské sezony

(podle internetového hlasování 10 tisíc respondentů)

1. Stará Živohošť (Středočeský kraj)
2. Rožnov (Zlínský kraj)
3. Sedmihorky (Liberecký kraj)
4. Hracholusky (Plzeňský kraj)
5. Vranov nad Dyjí (Jihomoravský kraj)
6. Branná (Jihočeský kraj)
7. Trutnov (Královéhoradecký kraj)
8. Pecka (Královéhradecký kraj)
9. Mohelno (Kraj Vysočina)
10. Osek (Ústecký kraj)
Zdroj: 4camping.cz

Zatímco v minulých letech provozovatelé kempů obvykle touto dobou chystali novinky a modernizace svých areálů, letos na ně podle Starého kvůli slabým loňským tržbám nemají dost peněz. A ani nemají kde sbírat inspiraci – všechny výstavy a různé další akce, kde mohli sledovat trendy, jsou kvůli přetrvávající pandemii zrušené. „Nevím o tom, že by letos někdo něco vymýšlel a nabízel nové speciální služby,“ posteskl si Starý.

Kdo chce vyzkoušet něco nového, může jet na dovolenou v obytném autě. Tento způsob cestování loni zažil obrovský nárůst, další se čeká také v letošní sezoně. „Vezete si svůj domov na kolečkách a může vám být víceméně jedno, co se děje kolem,“ řekla Deníku Klára Hájek Velinská z Asociace kempování a karavaningu.

Také na rezervaci obytného vozu na letní sezonu je již nejvyšší čas. Nejde ovšem o levnou záležitost - ve velkých půjčovnách s komfortním servisem vyjde půjčení takového auta podle typu vozu a sezony od 2500 korun po dvojnásobek této částky na den. Přesto je o ně zájem. „Poptávka je velká. Ještě máme nějaká volná auta, ale už se to plní a na některé termíny máme všechny vozy obsazené,“ řekl Deníku Martin Hulín z půjčovny Karavany Česko.

Prodejci obytných vozů si mnou ruce

Obdobně si mnou ruce také prodejci těchto vozů navzdory tomu, že jejich cena se obvykle pohybuje kolem půldruhého milionu korun. „Nových aut je nedostatek kvůli výpadku způsobenému koronavirem. Ceny proto šly extrémně nahoru,“ vysvětlila Hájek Velinská. Kdo si chce objednat nový obytný vůz, bude si na něj podle ní muset nejméně rok počkat.

Češi se nevyhýbají ani exotickým destinacím. Zájem o bydlení mají i na Mauriciu.
Chorvatsko, nebo Španělsko? Bydlení u moře láká Čechy víc než před pandemií

Tato auta, na jejichž řízení řidičům stačí běžný řidičský průkaz typu B, mohou být v provozu také v zimě. „Letos s nimi lidé často jezdili na lyže do Švýcarska,“ uvedl Hulín z jejich půjčovny. „Dveře se u nás v zimním období nezavřely, lidé mají nyní o vozy zájem celoročně,“ potvrdil Jan Skolil ze společnosti FC Morelo CZ, jež obytné vozy prodává.

Výhodou obytných aut je, že s nimi lze parkovat téměř všude, kde smějí stát osobní auta. Jejich řidiči přesto často využívají služeb kempů. Jejich provozovatelé je mají docela rádi, protože s takovými klienty nemají moc práce. „Je to mnohem jednodušší než se starat o chatku. S ní je práce celoročně, zatímco tady stačí posekat trávník, a pak už si lidé vše postaví a zařídí sami. A je jedno, jestli jde o stan, karavan nebo obytné auto,“ dodal šéf kempařů Starý.