Té tam ostatně za celou dobu nebyly ani čtyři stovky a na covid 19 tu zemřelo devět lidí. Více než třicetkrát méně než v Česku. Jenže Černá Hora prostě není EU, a tak ji na semaforové mapě pro české cestovatele najdete zobrazenu šedivou barvou. A vnější hranice Evropské unie, respektive Schengenského prostoru, jsou nejméně do července zavřené. Směrem ven i dovnitř.

Čtyři velcí sobci z Visegrádu

Podobně, jako chvíli trvalo (musely s tím totiž souhlasit všechny státy EU), než se vnější hranice po začátku koronakrize uzavřely, musí teď všichni souhlasit s otevřením. Bude to velmi složitý proces. Také kvůli tomu, že zatímco v Evropě je koronavirus konečně na ústupu, v mnoha částech světa koronakrize nabývá na síle. A v mnoha zemích světa se testuje méně než málo. Například v turisty oblíbeném, stomilionovém Egyptě bylo zatím uděláno 135 tisíc testů, skoro čtyřikrát méně než v Česku.

Obezřetnost je proto na místě a „beztestová“ dovolená mimo EU je hodně daleko. Ke škodě mnoha našich cestovek. Ale zkusme se na to podívat z hlediska evropského patriotismu, kdy Evropané mohou dovolenou v EU podpořit nejen český, ale i evropský turistický průmysl, který po koronakrizi bojuje o přežití. Zachránit ho mohou letos jen Evropané. Protože takové Číňany tu ještě asi hodně dlouho neuvidíme.

Chceme peníze z EU? Tak si musíme přiznat, že je tu zle