Když nám však vládnou maňáskové, musíme si pomoci sami. Karel Gott v krásné smutné písni zpívá „Někdy se ví, co Bůh chystá…“, teď my víme, co chystá virus:

Pokud se nesníží počet nakažených, zdravotnictví to přes veškeré heroické úsilí nevydrží. Nebude dost lůžek, plicních ventilací, hlavně však lékařů (lékařek) a sester. Nemocní nebudou zcela bez pomoci, ta však bude omezená. Pro těžké pacienty, ať už s covidem nebo čímkoli jiným, jsou vteřiny často otázkou života a smrti. Teď budou vteřiny proti nim.

Prymula odchází, tajemná figura přichází

Na jaře v severní Itálii museli lékaři rozhodovat, komu ještě pomohou a koho nechají umřít. Pokud nezabráníme viru v šíření, čeká nás to už za dva týdny. Horší.

Lékaři ani nebudou mít čas na rozhodování. Bude to na náhodě. Tisíce lidí umřou zbytečně. Možná desítky tisíc.

Jejich záchranu máme doslova ve svých rukou. Jde o to, abychom je měli čisté. Musíme si je mýt a dezinfikovat, kdykoli se vrátíme zvenku. Neměli bychom si je podávat a objímat se a otlapkávat s nikým, kdo není členem naší domácnosti.

Komentátor nemůže a nechce poučovat čtenáře, tady však skutečně běžíme o životy těch, na které si virus brousí zuby. Zejména o životy starších a nemocných lidí.
Dodržováním jednoduchých pravidel je můžeme zachránit.

Vláda selhala na celé čáře. My bychom selhat neměli. To, že nějaký papaláš se tupě pravidlům vysmívá, neznamená, že jsou špatná. Dodržují je lidé na celém světě a to i tam, kde mají vlády mnohem méně zmatené.

Zůstat doma, rovná se: zachránit život druhého.

Nosit roušku a pokud možno uvnitř i respirátor, rovná se: chránit život svůj a svých blízkých.

Poslední vládní měsíce: nekonečná řada omylů a nedorozumění

Roušek, respirátorů a dezinfekcí, je naštěstí dost. Nejsou příliš drahé. Pro starší lidi měly být už dávno zadarmo, ne jen ubohá zásilka šesti kousků od vlády.

Nebezpečí je strašlivé. Politici se chovají jako onen zapomenutý purkmistr, který ujišťoval, že je vše v pořádku, když se hnala povodňová vlna. Za hodinu zatopila město.

Takže, prosím: Nosme roušky a respirátory vevnitř i venku. Nepotkávejme se, pokud to není nutné. Mějme čisté ruce. A zachráníme si život.