Ale ano, nešklebme se. Byl to Miloš Zeman. Všichni ostatní odešli předčasně nebo s ostudou, většinou však s obojím. Jak je to možné? Vybírá politický systém na samý vrchol nevhodné lidi? Nebo tam fouká takový vichr, že se pod ním zlomí i ti nejhouževnatější?

Stručný výčet:

Václav Klaus pokládá vládu, když ho k odchodu vyzvou jeho nejmilejší spolupracovníci v přímém přenosu, zatímco on je v cizině. Takzvaný sarajevský atentát vyvolaly do nebe volající podvody v účetnictví vládnoucí strany ODS.

Tohle se moc kritizovat nedá

Klaus se však dokázal oklepat,a nakonec se stal prezidentem.

Miloš Zeman nechtěl premiérství obhajovat a vysunul před sebe Vladimíra Špidlu. Komentátoři hlasitě volali: „Pan čistý přichází.“ Ve skutečnosti především neschopný. Jeho vzpoura proti Zemanovu vlivu skončila trapně. Špidla se musel poděkovat. I on si ale na konec za zásluhy přišel na své: dostal výnosnou trafiku v Evropské komisi.

S následovníky to už dopadlo mnohem hůř. Špidlu vystřídal Stanislav Gross s plakátem: „Myslím to upřímně“. Nedokázal však vysvětlit, kde sebral peníze na byt, a padl uprostřed skandálu.

Moc zvedl do té doby nevýrazný Jiří Paroubek. Jeho naděje byly hodně vysoko, ale prohrál přetlačovanou s Mirkem Topolánkem z ODS. Ten ovšem musel koupit dva sociálně demokratické poslance takříkajíc nastojato.

Bonviván Topolánek s věrným Dalíkem u nohou nakonec padl kvůli opileckému rozhovoru pro jeden časopis. Jeho sok Paroubek už měl moc takřka na podnosu, ale hloupá a honosná kampaň ho o ni připravila. Odebral se do světa soukromých milostných afér, stejně jako Topolánek.

Stavte. Když se mi zachce

V nich se však nevyrovnali hrdinovi středoevropské soap opery Petru Nečasovi. Vzorný otec čtyř dětí, ultrakatolík a konzervativec se šíleně zamiloval do šéfové svého kabinetu a dovolil, aby s ním dělala úplně všechno. Nyní se zdá, že kvůli ní klamal i soud.

Osud předposledního premiéra Sobotky je mnohem nudnější, avšak o nic méně kormutlivý. Sobotka sloužil s úřednickou přesností celé čtyři roky. Za tu dobu však udělal ze své velké strany malou. Nikdo ještě neprohrál volby s takovým výpraskem.