Nechat v situaci, kdy nám opět strmě stoupá křivka nákazy koronavirem, kdy naši zdravotníci melou po měsících obrovského vypětí z posledního a nemocnice se stále pohybují na hraně kolapsu, otevřené hypermarkety a nákupní centra je v předvánoční nákupní horečce zločin.

One ticket. Cestujte blíž civilizaci

Místo toho, aby vláda ještě na chvíli utlumila nákupní vánoční šílenství, vysvětlila lidem, že zdraví a životy jsou důležitější než nakupování a dárky, a napřela všechny síly na přípravu rychlé a rozsáhlé vakcinace, žene lidi na poslední adventní víkend do obchodních center. Na vánoční nákup, který pro mnoho z nás může být posledním vánočním nákupem.

Nepochopitelné, nelogické a nebezpečné chování našich vládnoucích politiků je patrné například při srovnání se sousedním Německem. To má lepší čísla, lepší zdravotnictví, je už nyní detailně připraveno okamžitě rychlým tempem očkovat. A přesto tam obchody, s výjimkou potravin a drogerie, uzavřeli. Prezident Frank Walter Steinmeier vystoupil s výzvou k Vánocům bez dárků. Kancléřka Angela Merkelová varovala, že bez omezení kontaktů mohou být tyto svátky pro prarodiče těmi posledními.

O jádru až v klidných časech

Německo není na jiné polokouli, je za rohem. Jen od nás se jeví strašně daleko. Tu vzdálenost ale zaplatí tisíce Čechů smrtí na covid, která nebyla nutná. Ve chvíli, kdy s vakcínou nejtěžší krize končí. Prosím, když je vláda hloupá, buďme my moudřejší. Jedny Vánoce bez dárků za život našich blízkých stojí.