Místní hasiči snili o zrekonstruované zbrojnici léta. Od sedmdesátých let si ji opravovali svépomocí.  V posledních letech se však městu podařilo získat dotace, a tak mohly být naplánované a realizované stavební úpravy.

VĚTŠÍ KNIHOVNA

V loňském roce se uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor, která počítala i s rozšířením knihovny. „Byl tu nevyužívaný služební byt, který se zrušil a právě o tento prostor se významně zvětšila knihovna, která je celá v novém,“ uvádí starosta Pavel Šubr. Čtenáři si nový příjemný prostor užívají od loňského podzimu.

„Máme tu i dětský koutek, scházejí se tu maminky s dětmi. Knihovna je oblíbeným místem. Konají se tu přednášky a setkání,“ popisuje knihovnice Daniela Vítová. „Ve zbrojnici je i hojně využívaná společenská místnost. Dokonce tu chtěli mít zkušebnu mladé kapely, ale pro jejich účely to není vhodný prostor,“ říká starosta.

Krajská dotace pokryla necelou polovinu třímilionových nákladů.

DRUHÁ ETAPA

Letošní práce se věnovaly zateplení fasády a střechy. Celá budova dostala nová okna. „Hasiči si zajišťují elektrifikaci kvůli novým vratům,“ vysvětluje Šubr. Náklady na druhou etapu rekonstrukce činí tři a půl milionu korun. Čtyřicet procent z této částky pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí. Všechny stavební práce mají být dokončeny v srpnu.

U SOUSEDŮ

Také hasičská zbrojnice v Hořicích prochází od loňského roku zásadní rekonstrukcí. Na administrativní budově se počítá s výměnou oken a dokončují se práce uvnitř nového objektu. Zbrojnice bude mít jednotnou fasádu.