Přičinil jste se coby člen Strany práv občanů o návštěvu prezidenta v Jičíně?
Opravdu zcela nepatrně. Návštěvu organizuje kraj, já jen navrhl některé momenty programu. Víme, že Miloš Zeman je historicky prvním prezidentem zvolený přímo občany. Proto si velmi vážím, že dodržel své slovo, je prezidentem dolních deseti milionů a postupně navštěvuje všechny kraje. Kromě toho si myslím, že se vůbec pan prezident nešetří, program má neuvěřitelně bohatý, na který by lecjaký čtyřicátník nestačil, a doslova se snaží být s občany co nejvíce.

Co si od návštěvy slibujete?
Pochopitelně se těším na setkání s ním, ve městě kde jsem se narodil. Těším se na to, že nevede plané řeči a fráze o prosperitě, slušnosti či lidských právech v podání některých bezobsažných teoretiků politiky „Zaorálků či Dienstbierů", ale vždy v těchto tématech nabízí způsob, řešení, vizi. A tak si i třeba někteří zastupitelé možná uvědomí a odnesou řadu ponaučení, pokud budou pozorně poslouchat. Možná se v některých pak i ozve svědomí, jaká tragická a špatná rozhodnutí pro město Jičín udělali, či jak mrhají penězi či časem. Historie mnohdy nesoudí za to, co politik udělal, ale za to, co promeškal a co neudělal. Věřím, že krátký pobyt prezidenta v Jičíně přispěje k řadě zpětných pohledů a k reflexi.

Využijete příležitost návštěvy pro projednání některých záležitostí (třeba i politických)?
Návštěvu hlavy státu vnímejme jako poctu, možnost se poučit z chyb. Věřím, že pan prezident dá mnoho rad, doporučení i ponaučení pro nás všechny, kteří tu žijeme se svými rodinami. Přeji si, aby naše město a celý kraj dostaly nový impuls, jak dále rozvíjet naše města a specifické potenciály kraje.