„Někteří z nás začínali coby mladí hasiči a přestoupili jsme postupně mezi dospělé. Tehdy jsme si přáli prosadit se, aby o nás a naší obci bylo slyšet mimo okres," usmívá se hasič Honza Sudek (na snímku vpravo, kde představuje poháry).

Náročný trénink

S tréninkem v předchozích letech hodně pomáhal Ludvík Dubravský. Kluci shodně tvrdí, že díky němu jsou tam, kde dnes. Od začátku měli rádi nejdynamičtější disciplínu požárního sportu, a to požární útok. „Na dopravní vedení tří hadic B nám to tehdy moc nešlo, a tak jsme závodili na dvě, postupně jsme se zdokonalili v technice provedení útoku," upřesnil Honza Sudek.

Trénovali jednou v týdnu tak, že téměř padali únavou. Moc chtěli vyhrát. To se jim poprvé povedlo v roce 2009 na Podkozákovské lize. Paradoxem je, že podobné vítězství se jim v jiných soutěžích dosud nepovedlo…

Před pěti lety začali navštěvovat atletického trenéra Vlastimila Jenčka. Při přípravě absolvovali náročné běhy na čas, protahovací cvičení, posilovnu. Časem poznali, že taková příprava má své výsledky. „Kvalita soupeřů se zvyšovala a myslím, že bez náročné atletické průpravy bychom nikdy nedokázali to, čím se dnes můžeme pochlubit," pokračuje Honza.

Na Jizerské lize před třemi roky byli druzí, předloni na Východočeské lize čtvrtí. Ani umístění v jiných letech nepatří ke špatným, vždycky to bylo nejhůře páté místo. A vezmeme-li v úvahu, kolik týmů v ligách soutěží, jsou to výsledky velice kvalitní.

V roce 2014 poprvé absolvovali závody Extraligy ČR a byli spokojeni i se sedmnáctým místem. Vloni tam skončili na skvělém osmém místě. Postupem doby si sehnali finance na vylepšení soutěžního materiálu včetně stříkačky. Hodně pomáhala a dosud pomáhá obec, hradí jim potřebné pohonné hmoty.

Během roku absolvují na padesát soutěží a v klubovně a na obecním úřadě mají více než 150 pohárů. Jejich maskotem je postavička ´zeleného čerta´, který jim společně s mnoha poctivými tréninky, disciplínou, vytrvalostí a cílevědomostí přinesl i kousek štěstí.

Po boku mužů závodí také libuňské ženy. Začínaly závodit na Podkozákovské lize před osmi lety a tu vyhrály. Postupně si z hasičských lig dovezly druhá a třetí místa, vloni na Jizerské lize byly druhé a historicky nejlepší umístění vybojovaly na loňské Extralize, kdy se radovaly z bramborové medaile. Také ony se přispěly nemalým dílem ke sbírce pohárů a tk omu, že obec Libuň zviditelňují hasičské soutěže v rámci ČR.    Věra Nutilová