Přijeli mladí přírodovědci z oddílu Strom Dětenice, ze ZŠ Husova z Jičína, ze ZŠ Sion, ZŠ a MŠ Úprkova, z Prvního soukromého jazykového gymnázia a DDM z Hradce Králové,´ze ZŠ Kněžice, ZŠ Černčice, ZŠ Komenského z Nového Města nad Metují a ze ZŠ Komenského z Náchoda.

Na osmi stanovištích na stezce mezi Prachovským sedlem a Jinolickými rybníky prokazovaly tříčlenné hlídky znalosti z ornitologie, geologie, botaniky, herpetologie, batrachologie, ochrany přírody a ekologie a o Geoparku Český ráj. V cíli se výsledky dvou hlídek, které tvořily jedno družstvo, sčítaly.

Kromě stezky měly děti možnost sledovat přírodopisné filmy v klubovně, navštívit muzejní zahradu a pozorovat volně žijící živočichy i zvířata ve venkovních teráriích, v zahradě pro ně byla připravena také hra Pelíškova zahrádka.

Organizace akce
Tyto aktivity zajišťovali a informace k nim poskytovali členové zájmových kroužků MPČR. Některé děti vyrazily se svými vedoucími na kratší vycházku do Prachovských skal. Řada účastníků využila i možnost volného pohybu na muzejní louce v Prachovském sedle.

Na uspořádání akce se podílelo 21 dospělých včetně odborníků z Turnova, Hradce Králové a Prahy. Potěšitelné bylo, že děti přistoupily k soutěži se zaujetím, na stanovištích se snažily co nejlépe uspět a tento cíl pokládaly za nejdůležitější. Soutěžilo se ve třech kategoriích.

Všichni soutěžící dostali diplom a drobné ceny, první tři družstva navíc krásné keramické medaile a další drobné předměty. Mezi nejmladšími získalo nejvíc bodů družstvo ve složení Radka Kejvalová, Jáchym Snopek, Jan Šandera, Jasmína Laloušková, Bára Šírová a Zuzana Čmejlová, v mladší kategorii zvítězilo družstvo Matěj Kaván, Jiří Matouš, Anna Vrcková, Matyáš Pour, David Boček, obě družstva z Muzea přírody Český ráj. Ve starší kategorii byli první Vojtěch Flora, Lenka Hamanová, Lucie Hamanová, Eva Voláková a Michaela Bobková z oddílu Strom Dětenice.

Družstvo dětí mladší kategorie z Muzea přírody Český ráj a družstvo dětí starší kategorie ze Stromu z Dětenic se zúčastní ve dnech 15. až 20. června národního kola v Náměšti nad Oslavou.   MPČR