K tématu dětských obětí a jejich ochrany se vyjádřili zkušení odborníci z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, Policie ČR Praha a znalci z oboru psychologie dětí.

Setkání k tématu pomoci dětským obětem.Zdroj: Archiv Policie ČR
Diskutovalo se především o dětech, které byly oběťmi sexuálního zneužívání, týrání, násilí v rodině nebo také šikany prostřednictvím internetu, o jejich postavení v trestním řízení, dopadech trestných činů na jejich psychiku a tom, jak je důležitá činnost jednotlivých orgánů a institucí.

Velkou změnu pro práci s dětskými oběťmi přinesl zákon o obětech trestných činů z roku 2013, který děti označil za zvlášť zranitelné osoby, které mají vymezená svá práva a postavení zaručující jejich ochranu. Realizace tohoto zákona a ochrany dětských obětí však závisí na odbornících z řad policie, orgánů sociálně právní ochrany dětí, lékařů a dalších zúčastněných osobách.

SPOLUPRÁCE S RODINOU
Důležitá je i spolupráce s širší rodinou, neboť i nejbližší osoby mohou pomoci.
Ze strany odborníků je nezbytný profesionální přístup a právě mezioborové setkání je příležitostí k předávání zkušeností a otevírání nových témat pro další rozvoj vzájemné spolupráce.

Poděkování patří všem účastníkům setkání – zástupcům Policie ČR, probační a mediační služby, okresního soudu, státního zastupitelství, městských úřadů, neziskových organizací a poraden, intervenčního centra, znalcům a také Oblastní nemocnici Jičín.
por. Taťána Najmonová, Alena Pudlowská