Titul Vesnice roku v Královéhradeckém kraji letos získala obec Holovousy na Jičínsku, kterou porota ocenila za zachování původního rázu vesnice, udržování a obnovování místních tradic či za bohatý společenský život. Do letošního ročníku soutěže vesnic se přihlásilo v kraji 31 obcí.

Holovousy obdržely cenu letos poprvé a postupují tak do celostátního kola.
„Do každé soutěže se má jít s tím, že čekáte úspěch," poučuje nás optimistická starostka Martina Berdychová. A pokračuje.
„Vesnice je nádherným místem, které se zalíbí na první pohled i cizímu člověku. Místním obyvatelům se zde žije krásně. Možná je to také tím, že se ves za posledních deset let rychle rozvinula a rozumně investovala." Prozradila, že vítězná částka půl milionu korun bude využita na místa, která zasáhly povodně.

Kromě letošního vítězství se místní mohou pochlubit dalšími úspěchy. V předchozích letech už získaly zelenou nebo oranžovou stuhu.
Vyhlášení
Obec připravuje na 24. srpna slavnostní vyhlášení. Program celého dne se teprve dává dohromady, ale už teď je jasné, že půjde o zajímavé akce. Chybět nebude například Bartolomějský jarmark a pouť.
V Chodovicích zase chystají bohoslužbu a pouťový jarmark. Mimo to zastupitelstvo připravuje sportovní akci, při níž si bude možné prohlédnout hasičské veterány a stříkačky.

Cena hejtmana pro Třebnouševes
Cenu hejtmana za netradiční spolkové aktivity obdržela letos Třebnouševes. Vesnice byla zapojena do soutěže už potřetí. Z toho získala dvakrát ocenění. Kromě letošního si i vloni přivlastnila Cenu hejtmana za vedení kroniky, kterou zde vedou i v digitální podobě.

Část odměny za rok 2013, která činí deset tisíc korun, bude využita o prázdninách, a to konkrétně příští sobotu při Kuličkiádě.
Kovač také vítězí

Hrdí mohou být i obyvatelé Kovače. Jejich obec letos dosáhla na Cenu hejtmana za příkladnou péči o obec.
Společně s oceněním převzala Kovač dvacet pět tisíc korun. Nyní se zastupitelé dohadují, na co přesně peníze využijí. ⋌Katka Pavlicová