Zakázek je tolik, že pečící trouby pojedou na plný výkon až do Vánoc a výrobci se u nich budou střídat ve dvou směnách. „Na letošní sváteční stůl máme dodat téměř dvě tuny vánočního čajového pečiva," potvrzuje šéfová cukrářů Božena Vaňková.

Vůně z prvních upečených vanilkových rohlíčků, střapáčků, kokosek nás zcela pohltila. Na druhou stranu nás přibrzdila realita. Stát minimálně téměř měsíc nad válem, vykrajovat, slepovat, obalovat, z toho se nám točí hlava.

„Jo, je to dobrý, mamka hodně peče doma, takže jsem zvyklá," komentuje produkci prvačka Barbora Valentová ze Střevače. „Je to piplačka, ale dá se to," míní Jan Falta ze Studence, který po ukončení oboru pekař nastoupil do prvého ročníku cukrářů a u válu s vánočním cukrovím stojí poprvé. „Chtěl jsem si rozšířit vědomosti v oboru a cukrařina mě celkem baví," konstatuje při vykrajování těsta.

Změna sortimentu
Zákazníci letos ochutnají devět druhů. „Ubíráme ořechové, protože surovina je velice drahá, i když ořechů byla letos nadúroda. Podražily lísková i vlašská jádra, mandle a arašídy," upozorňuje nás zástupce vedoucí Alena Šulcová. Sortiment letos oživí tři druhy včetně slepovaných kokosek s marmeládou a čokoládou. Nahradily brňáky s povidly. „Některé druhy jsme vypustili, jiné nabízíme nově.

Vanilkové rohlíčky, slepované linecké a vaflové potahované ovšem nesmí chybět," pokyvuje hlavou mistrová, která už upustila od pečení vánočního cukroví doma.

„Přiznám se, že kdysi jsem řekla, že vánoční čajové pečivo nebudu kupovat. Vloni jsem to zavrhla z prostého důvodu, nestíhám. Mám dvě vnoučátka, která často hlídám a raději se budu věnovat jim. Už jsem taky starší a prostě všechno nezvládám," přiznává. Koncert šikovných rukou, válečků a vykrajovátek nabírá na intenzitě, všechno se musí stihnout do předvánočních dnů.