O vyhlášení voleb na polovinu července rozhodl v závěru února ministr vnitra Milan Chovanec. Ve stejném termínu budou volby ještě ve čtyřech obcích.

Mandátu v sedmičlenném třebnouševském zastupitelstvu se loni na konci prosince vzdali tři opoziční zastupitelé ze sdružení Pro spokojenou obec.

Následně „položilo" mandát postupně jejich šest náhradníků. Počet zastupitelů tím klesl pod zákonem daných nejméně pět členů.
V Třebnouševsi se volby za poslední necelé dva roky budou konat již potřetí. 

Otevřená krize s rozdělením obce na dva tábory vypukla s řádnými volbami v říjnu 2014. Volby tehdy vyhrálo opoziční sdružení Pro spokojenou obec, které získalo čtyři zastupitelská křesla. Zbytek měli obsadit tři nezávislí kandidáti představující tehdejší vedení obce. Ti však odmítli složit slib zastupitele a tím vyvolali nové volby.

Následné volby loni v březnu naopak vyhrálo se čtyřmi mandáty Sdružení nezávislých, v jehož čele stáli tehdejší starosta Jaroslav Dušek a místostarosta Pavel Zajíc. Zajíc, ač byl na druhém místě kandidátky, však mandát ve volbách v březnu 2015 nezískal, stejně jako jej nezískal ve volbách v říjnu 2014. Po odstoupení dvou zastupitelů ze Sdružení nezávislých se do zastupitelstva dostal jako náhradník a loni na jaře byl zvolen starostou.

Opoziční zastupitelé rezignaci zdůvodnili tím, že jim vedení obce v čele se starostou Pavlem Zajícem údajně poskytovalo jen neúplné nebo vůbec žádné informace o financích obce, například o hospodaření obecní hospody. Vedení obce prý také dělalo rozhodnutí bez vědomí zastupitelstva. Starosta Zajíc výhrady opozice označil za lež. „Určitá skupina lidí se chce dostat do vedení obce, a když se jim to nedaří, tak kolem sebe kopou," řekl dříve Zajíc ČTK. Popřel, že by obec pod jeho vedením v něčem pochybila.

Ve stejném termínu jako v Třebnouševsi se budou nové volby konat ještě v dalších čtyřech českých obcích - Zbuzanech v okrese Praha-západ, Svatém Janu pod Skalou na Berounsku, Kolajích na Nymbursku a Hlinné na Litoměřicku.